Fără categorieFermieri bioȘtiri din agricultura bio

USAMV Cluj-Napoca a obținut certificare bio pentru cele patru ferme proprii

Foto: Facebook.com / USAMV Cluj

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca anunță că a obținut certificarea bio pentru culturile și animalele din fermele proprii, patru la număr, precum și pentru produse derivate. În ceea ce privește produsele din lapte, ca telemeaua, cașul, brânza de burduf și iaurtul, dar și uleiul de floarea-soarelui bio, presat la rece, acestea se vor găsi spre vânzare la magazinele universității, precum și la magazinele colaboratorilor universității.

Cereale, lapte, produse din lapte și ulei bio

În cele patru ferme pe care le deține universitatea, întinse pe 970 de hectare, se va obține de acum încolo cereale bio, precum și plante furajare bio. De asemenea, toate produsele care provin de la cele 261 de bovine și 837 de ovine deținute de USAMV Cluj-Napoca, precum lapte, produse din lapte vor purta sigla de produse ecologice. Universitatea va mai scoate pe piață și ulei de floarea-soarelui bio, presat la rece, din cele 100 de hectare de floarea-soarelui ecologică.

”Pentru o suprafață de circa 500 de hectare de culturi agricole (grâu, porumb, floarea soarelui, plante furajere), USAMV Cluj-Napoca a realizat, începând cu anul 2017, toate procedurile pentru reconversia acestora la agricultură ecologică (494,68 ha), iar recent a obținut Certificarea acestor culturi ca și produse organice. Alte 174.05 hectare se află în al treilea an de conversie (pentru pomii fructiferi se va obține Certificarea de culturi ecologice în anul 2021).  În privința animalelor deținute în cadrul Stațiunii Cojocna s-a obținut Certificarea de produse ecologice pentru toate bovinele și ovinele (261 bovine și 837 ovine). Astfel, laptele crud de vacă și cel de oaie vor purta sigla și denumirea de ”Produs ecologic”, precum și produsele derivate din lapte de vacă (telemea, caș, brânză burduf și iaurt). De asemenea, din cele peste 100 de tone recoltate anul acesta, universitatea va scoate pe piață un alt produs obținut din culturile agricole, respectiv uleiul din floarea soarelui BIO, presat la rece.Toate aceste produse se vor găsi spre vânzare la magazinele universității, în Calea Mănăștur nr. 7 și la cel de la capătul străzii Liviu Rebreanu, precum și la magazinele colaboratorilor universității”, anunță USAMV Cluj într-o postare pe pagina de Facebook. 

Potrivit directorului general administrativ al USAMV Cluj-Napoca, Ec. Dr. Lucian Naș, certificarea ecologică a culturilor, a animalelor și a produselor derivate nu reprezintă altceva decât răsplata eforturilor depuse de universitate în ultimii ani.

”În anul 2017, USAMV Cluj-Napoca și-a stabilit noua strategie de dezvoltare a stațiunilor didactice și eperimentale aflate în subordine. Unul dintre obiectivele prioritare stabilite este implementarea conceptului “From Farm to Fork” prin care am încercat să realizăm, pe lângă producție, procesarea și comercializarea tuturor produselor obținute în fermele universității. Un alt obiectiv strategic a fost implementarea sistemului de agricultura ecologică. După trei ani de investiții în infrastructură și în utilajele din cadrul fermelor, am reușit să facem dovada că am implementat cele mai bune practici de mediu, precum și că am aplicat standardele necesare privind bunăstarea animalelor. În urma acestui amplu proces de reconversie și dezvoltare, studenții noștri dobândesc competențele practice necesare prin partciparea la toate activitățile necesare producției, procesării și comercializării de produse alimentare BIO. Această certificare este doar răsplata eforturilor depuse pe parcursul ultimilor ani”, a declarat directorul general administrativ al USAMV Cluj-Napoca, Ec. Dr. Lucian Naș.