Știri din agricultura bio

Dan Motreanu, eurodeputat: ”Plan pentru creșterea suprafeței cultivate ecologic până la cel puțin 25%!”

Strategie pentru creșterea suprafeței cultivate ecologic! Eurodeputatul Dan Motreanu a anunțat pe pagina sa de socializare  ce s-a stabilit la dezbaterile din cadrul Comisiei Agri din Parlamentul European.

”Am participat la ședințele Comisiei Agri, unde s-a dezbătut Planul de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, necesar pentru a atinge țintele Strategiei “De la fermă la consumator” de a crește suprafața cultivată ecologic, de la 8,5% la cel puțin 25%, până în 2030”, a anunțat oficialul pe pagina sa de Facebook.

Acesta a punctat că fiecare stat membru trebuie să elaboreze propria strategie națională privind agricultura ecologică, iar prin acest Plan de Acțiune Național se vor stabili termene-limită și obiective clare, ajustate specificului fiecărei țări.

Conform eurodeputatului, planul de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice se bazează pe 3 axe:
-stimularea cererii și menținerea încrederii consumatorilor
-stimularea conversiei și consolidarea întregului lanț valoric
– îmbunătățirea contribuției agriculturii ecologice la sustenabilitate.

Dan Motreanu a reamintit că Planul de Acțiune propus în 2021 de Comisia Europeană este îmbunătățit la ora actuală în Comisia Agri din care face parte. ”Ne concentrăm pe finalizarea a numeroase puncte esențiale, clădind peste planul de acțiune anterior (2014-2020), și anume:
-consolidarea rolului sectorului ecologic în general
-explorarea posibilităților de dezvoltare a agriculturii ecologice (în special prin Politica Agricolă Comună) și contribuție la Pactul Verde
-extinderea durabilă a agriculturii ecologice
-elaborarea de strategii naționale
-incluziunea actorilor cheie în alcătuirea Planurilor naționale de acțiune
-instrumente, flexibilitate și echilibru în Planurile de acțiune, cu soluții naționale adaptate
-costurile pe care agricultura ecologică le implică și să ne asigurăm că acestea nu dezavantajează producătorii
-dezvoltarea acvaculturii ecologice, care are un potențial deosebit
-promovarea programelor de instruire
-eticheta ecologică comună pentru produsele certificate în UE, în scopul informării publicului și împuternicirii consumatorului de a lua decizii sănătoase
-formarea de obiceiuri sănătoase, deoarece copiii sunt consumatorii de mâine
-creșterea achizițiilor publice verzi (cantine, spitale, școli, dar și restaurante și altele)”, a mai spus Dan Motreanu.

Eurodeputații au cerut staudii de piață amănunțite

Eurodeputatul român a mai anunțat că europarlamentarii au cerut studii de piață amănunțite, o remunerare justă pentru fermieri, sprijin pentru dezvoltarea substanțelor alternative sigure și accesibile de protecție a plantelor, campanii de informare pe baze științifice și consolidarea posibilităților de finanțare pentru conversia la agricultura ecologică, în special prin PAC.

”Cu 3% din terenuri cultivate ecologic, România se află pe locul 24 în UE, după Irlanda, Bulgaria și Malta, dar pe locul 18 în ceea ce privește expansiunea acestei suprafețe din 2012 până în 2019, cu o creștere de 37,1%. Agricultura ecologică este doar unul dintre sistemele agricole durabile. Vom continua să îmbunătățim Planul de Acțiune al UE privind agricultura ecologică prin amendamente ambițioase, dar echitabile, și vom vota acest Plan în Comisa AGRI în luna martie. Ne așteptăm ca acesta să apară pe agenda plenară începând cu luna mai”, a conchis Motreanu.