Fermieri bioFinanțare pentru ferme bioȘtiri din agricultura bio

Cooperativa Agricolă Bio Cătina a obținut un grant de 2 milioane de euro pentru promovarea produselor bio!

Cooperativa Agricolă Bio Cătina, singura cooperativă din România specializată în producția de cătină ecologică și deținătoarea brandului produselor ecologice din cătină ,,Energyne Organic Superfoods”, anunță câștigarea finanțării pentru promovarea producției ecologice în cadrul grantului simplu – AGRIP SIMPLE 2021 – cu titlul ”Enjoy Organic Sea buckthorn! It’s from Europe!”.

Conform unui comunicat al Cooperativei, valoarea proiectului este de 2.153.478 euro și vizează promovarea sistemului de calitate UE -producție ecologică- pentru produsul românesc în țările țintă – Elveția, Singapore și Coreea de Sud. Prin Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 31.11.2021 cu privire la selectarea programelor simple pentru promovarea produselor agricole pentru 2021 în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1144/2014 al Parlamentului European și al Consiliului, Agenția Executivă Europeană pentru Cercetare („REA”) a evaluat și validat programul simplu în conformitate cu criteriile legislative în vigoare.

Fructe de cătină bio

Este un succes mult așteptat, care va duce munca membrilor cooperatori la un nivel superior. Prin acest proiect, Cooperativa Agricolă Bio Cătina vizează creșterea gradului de conștientizare și de recunoaștere a sistemului de calitate al Uniunii cu privire la producția ecologică de cătină. Simultan prin proiect vor fi subliniate caracteristicile specifice ale metodei de producție în termeni de siguranță a alimentului, trasabilitate, aspecte nutriționale, autenticitate, respect pentru mediu și sustenabilitate.

“Când am participat prima dată la Biofach în 2015, împreună cu fratele meu, am știut care este nivelul la care vrem să ajungem cu gama noastră de produse ecologice. România are un potențial uriaș și noi putem să deschidem drumul pentru acest produs atât de valoros din punct de vedere nutritiv. Am înțeles că suntem la nivelul la care putem să demonstrăm că acest produs românesc ecologic are nevoie de un program de promovare și informare adecvat pentru a fi recunoscut la adevărata sa valoare. Membrii Cooperativei Bio Cătina au convingerea că prin acest program vor putea să inspire cât mai mulți fermieri români și europeni să se impună în piețele consumatoare de produse ecologice, dar mai ales în țările țintă ale proiectului de informare și promovare respectiv Elveția, Singapore și Coreea de Sud. În sfârșit, știm că ne îndeplinim misiunea pe care ne-am propus-o de la bun început: aceea de a oferi oamenilor energia zilnică de care au nevoie pentru a-și păstra un mod de viață sănătos prin consumul de produse din cătină ecologică“, a declarat președintele Cooperativei Bio Cătina, Mădălina Giurescu.

Plantația de cătină bio

Cooperativa Bio Cătina are 20 de membri și 200 de hectare

Cooperativa Bio Cătina înseamnă la acest moment 20 membri cu o suprafață totală de 200 de hectare de pe care se produc anual 500 tone de fructe. Cooperativa cultivă cătina alba de cultură românească la cele mai înalte standard de calitate în cadrul unei asociații formată din mai multe ferme răspândite pe teritoriul României. Toate plantațiile sunt certificate ecologic.

Trasabilitatea fructului ecologic de cătină începe odată cu achiziționarea terenului pe care va fi plantată viitoarea livadă. Condițiile despre istoricul culturilor, fertilizanților și a pesticidelor utilizate în trecut pe acest teren sunt atent înregistrate de către viitorul fermier. Butașii sunt achiziționați împreună cu documentele de origine și certificatele fitosanitare aferente. În anul 3, anul primei recolte, se efectuează analizele nutriționale ale fructelor, în laboratoare din străinătate.