Combaterea buruienilor cu ajutorul curentului electric, o alternativă la glifosat
Distrugerea buruienilor cu ajutorul electricității este considerată o alternativă la utilizarea glifosatului, iar teste realizate în Franța arată ce poate face procesul – și ce nu.
Cum o interdicție definitivă privind utilizarea glifosatului se conturează la orizont, mulți fermieri caută alternative la glifosat și alte erbicide chimice. O metodă care a fost folosită până acum mai mult în agricultura ecologică este controlul electric al buruienilor.
Rezultatele testelor efectuate în Franța privind utilizarea acestei metode au fost rezumate de portalul de știri Terre-net.fr.
Controlul buruienilor în trei viteze
Institut du Végétal francez (Arvalis) testează metoda de control electric a buruienilor încă din 2018. Accentul se pune pe eficacitatea eradicării buruienilor. Testele au avut loc lângă orașul francez Metz, fiind utilizat aparatul Xpower cu procesul Electroherb de la compania Zasso.
Buruienile au fost eradicate în timpul testelor la viteze de 2 km/h, 4 km/h și 7 km/h. Pentru comparație, terenul martor a fost tratat cu glifosat. După 37 de zile, cercetătorii au examinat cât de eficiente au fost procedurile. Au existat diferențe clare între culturi.
Rezultate bune la cultura de rapiță, dar slabe la cea de grâu
În timp ce glifosatul a distrus doar 45% din buruienile crescute în cultura de rapiță de toamnă, procesul electric a reușit să elimine aproape 100% din ele, la toate vitezele, și a fost semnificativ mai eficient. De asemenea, glifosatul a gestionat doar 85% din buruieni în cazul culturii de mazăre de primăvara, în timp ce procesul electric a ucis peste 90% din buruieni.
Situația a fost diferită în privința cerealelor. În timp ce glifosatul a îndepărtat în mod fiabil toate buruienile din cultura de grâul, dispozitivul electric a atins în cel mai bun caz o eficacitate de 20%. În pășunile permanente, în cazul trifoiului și a trifoiului roșu, metoda electrică nu a avut aproape niciun efect primăvara.
În toamnă, însă, metoda a avut rezultate mai bune, cel puțin în cazul trifoiului și trifoiului roșu, cu peste 80% din plante fiind eliminate.
Cu cât este mai lucrarea mai lentă, cu atât este mai eficientă
Tensiunea electrică care trece prin plante și sol afectează celulele plantelor. Acest lucru le va usca. Rezultatul depinde de specia de plante, de biomasa disponibilă, de densitatea arboretului și de umiditate. În condiții foarte uscate, trebuie avută grijă deoarece există întotdeauna riscul apariției unui incendiu.
Testele arată că vitezele mai mici sunt semnificativ mai eficiente. Cele mai bune performanțe au fost atinse la o viteză de 2 km/h. Acest lucru se datorează faptului că plantele sunt expuse la sarcina electrică pentru mai mult timp.
Următoarele reguli de bază pot fi derivate din experimente:
– buruienile sunt mai ușor de eliminat decât iarba;
– cu cât este mai mare biomasă, cu atât procedura este mai puțin eficientă;
– procedura este mai eficientă dacă pământul este umed;
– umiditatea, de exemplu roua, sporește eficiența procedurii;
Costurile îndepărtării buruienilor cu ajutorul curentului electric
Un dezavantaj al metodei este viteza redusă de lucru, din cauza vitezelor mici de deplasare și a lățimii de lucru de 3 m. În plus, tehnologia este semnificativ mai scumpă decât glifosatul sau aratul solului, cu costuri care merg până la 250 de euro/ha.
Pentru a vedea cum metoda a afectat viața din sol, cercetătorii au calculat și râmele din parcele și biomasa microbiană, iar măsurătorile nu au arătat efecte negative ale tensiunii electrice asupra râmelor și cantității de biomasă microbiană.