Știri din agricultura bioTratamente bio

Trei tratamente fără chimicale pentru prevenirea manei la tomate

Tomatele au un dușman greu de înlăturat, mana. Această boală agresivă apare din cauza unei ciuperci microscopice care, odată instalată, afectează întreaga recoltă.

Mana la roșii poate să apară atât în spațiile deschise cât și în sere și poate fi mai degrabă prevenită decât combătută. Mai mult, aceasta se poate răspândi și la alte culturi vecine: la varză, castraveți sau ceapă.

De aceea, cea mai bună metodă pentru a combate mana la tomate este prevenția, iar aceasta se poate face într-o manieră eficientă.

Dezinfectare a conductelor de apă și a mâinilor la lucrări

Pentru prevenirea apariției manei la roșiii sunt necesare acțiuni de dezinfectare periodică a conductelor de apă și a mâinilor, mai ales în perioada în care se fac lucrări de copilire și legare a tufelor de tomate. Frunzele sau fructele afectate deja trebuie îndepărtate și arse.

Udarea tomatelor, dimineața

Pentru ca frunzele să nu se usuce pe parcursul zilei, udarea roșiilor se recomandă a fi făcută dimineața.

Totodată, pentru prevenirea dezvoltării manei este indicată evitarea cultivării cartofilor sau altor soiuri de roșii în vecinătatea tomatelor.

Distanță suficientă între plante 

Mai mult, răsadul de roșii trebuie să fie de calitate, cu respectarea distanțelor de plantare – 70×100 cm.

Mana la roșii poate fi ținută la distanță fără soluții chimice, în mod ecologic. Se pot efectua 3 tratamente în vegetație cu macerat de tătăneasă sau urzică.

Tratament cu zeamă bordeleză și var pentru combaterea manei (1)

La apariția primelor simptome ale bolii este indicată utilizarea de zeamă bordeleză după următoarea rețetă: dizolvați 1 kg de piatră vânătă în 50 litri de apă și 1 kg de var în 50 litri de apă. Roșiile trebuie stropite cu această zeamă bordeleză de 2-3 ori.

Laptele și zerul protejează împotriva manei la roșii (2)

Mai poate fi folosită o altă soluție, pe bază de lapte diluat sau zer după următoarea formulă: amestecați apă și lapte în proporții egale și se stropesc roșiile. Se recomandă 3 astfel de tratamente săptămânale.

Ceaiuri și macerate care pot preveni apariția manei la tomate (3)

Tot pentru îngrijirea roșiilor mai sunt utilizate ceaiuri și macerate de usturoi, ardei iute, pelin, urzică, hrean, frunze de soc, infuzie de ceapă, coada-calului și gălbenele.