Tehnologii bio

Secretele grâului ecologic. Cum se pot dezvolta producțiile

Producțiile încă reduse reprezintă principala provocare a agriculturii ecologice. Vestea bună este că fermierii care au apucat pe acest drum au acum produse care pot micșora decalajul față de producțiile din agricultura tradițională. Este și cazul grâului.

Marius Botea, directorul tehnic al companie Holde Agri din Roșiori de Vede, județul Teleorman, a pariat pe grâu anul acesta. Pentru a vedea cum influențează planta premergătoare recolta, fermierul a semănat grâul atât după mazăre, cât și după floarea-soarelui. Diferențele sunt vizibile: grâul după mazăre anunțând o recoltă dublă față de cel de după floarea-soarelui. Partea pozitivă este că tot lanul arată bine.

Cum se explică acest lucru?

MAZĂREA, CA PLANTĂ PREMERGĂTOARE
ÎMBOGĂȚEȘTE SOLUL ÎN AZOT FIXAT BIOLOGIC
EXCELENTĂ CULTURĂ PREMERGĂTOARE PENTRU GRÂU
REDUCE REZERVA DE AGENȚI DE DĂUNARE
FAVORIZEAZĂ DEZVOLTAREA DE PLANTE VIGUROASE ÎN CULTURA URMĂTOARE

Fermierul teleormănean a aplicat Alcygol B2M, un produs din portofoliul Agro-Est Muntenia. Acest produs obținut din algele Ascophyllum Nodosum stimulează dezvoltarea rapidă, crește calitatea nutrițională, stimulează înflorirea timpurie, îmbunătățește dezvoltarea sistemului radicular și crește concentrația de antioxidanți.

DOZE RECOMANDATE ALCYGOL B2M

CEREALE PĂIOASE: 2 L / HA – PRIMĂVARA DEVREME SAU ÎN FAZA DE BURDUF
RAPIȚĂ: 2,5 L / HA – LA ÎNCEPUTUL ALUNGIRII TULPINII
VIȚĂ DE VIE: 3 L / HA – ÎNAINTE ȘI DUPĂ ÎNFLORIRE
POMI FRUCTIFERI: 3 L / HA – ÎNAINTE, DUPĂ ÎNFLORIRE ȘI LA FORMAREA FRUCTELOR
LEGUME: 3-4 L / HA – DUPĂ TRANSPLANTARE, RĂSĂRIRE ȘI DUPĂ FORMAREA FRUCTELOR

La grâul ecologic, Marius Botea a aplicat 2 litri pe hectar de Alcygol B2M și a avut un scop precis. “Cu ajutorul acestui produs încercăm să băgăm un pic mai multă calitate în sămânță. Încercăm să facem o producție mai mare și să trecem mai ușor peste perioadele de stres care au fost. Este un produs de top, am verificat produsul, unde se mai da, cine îl produce. E făcut în Franța, unde au destul de multe laboratoare de cercetare. Au experiență destul de bogata în agricultura ecologică. Este principalul motiv pentru care am ales acest produs”, a explicat Botea.

Producția așteptată de agricultorul din Roșiori de Vede este de aproape 4,5 tone la hectar. Dacă o comparăm cu cea de anul trecut, când a reușit doar 1,5 tone / ha, este un progres excelent, la care pune umărul și Alcygol B2M. Ce alte produse destinate agriculturii ecologice are Agro-Est Muntenia puteți găsi pe www.agroest.ro.