Finanțare pentru ferme bioȘtiri din agricultura bio

România nu este pe lista țărilor care vor atinge 25% în agricultură bio

România nu se află printre țările care vor atinge o suprafață de 25% cu agricultură ecologică în cadrul noii Politici Agricole Comune. Anunțul a fost făcut de către europarlamentara Carmen Avram în cadrul Congresului Fondurilor Europene pentru Fermieri – Ediția I.

”Fiecărui stat membru i se cere să redacteze un plan special pentru agricultura ecologică, plan care să fie inclus în Planul Național Strategic”, a anunțat europarlamentara social-democrată. Întrebarea, însă, e, cum stă România astăzi? Dacă e să ne luăm după alții, deloc bine. Acum două zile a fost publicat un studiu realizat de asociația care reprezintă Agricultura Organică din Europa privind capacitatea statelor membre de a-și îndeplini țintele fixate de Comisia Europeană prin Pactul Ecologic. Și reieșea din acest studiu că, dintre cele 27 de țări ale Uniunii Europene, doar 13 vor ajunge la acel 25% agricultură organică, așa cum prevede noua Politică Agricolă Comună. România nu era printre cele 13, autorii analizei trecând în dreptul țării noastre un maximum de 10% și acest procent ar urma să fie atins doar dacă statul ar aloca 163 de milioane de euro pe an, fonduri din PAC pentru tranziția către agricultura ecologică”, a anunțat europarlamentara social-democrată.

Carmen Avram a participat online la Congresul Fondurilor Europene pentru Fermieri

”Eu cred, totuși, că studiul se înșală și că fermierii români pot atinge 25% cu o condiție, să aibă grijă ca Guvernul, oricare ar fi el, Guvernul spun pentru că în mâinile lui stă de acum viitorul sectorului, să ia urgent o serie de măsuri. Prima ar fi finalizarea Planului Național Strategic, care astăzi nu se află din păcate nici măcar în faza de proiect, prin comparație Germania l-a aprobat deja, Croația s-a lansat în acest proces, Ungaria vine repede din urmă, deci România nu își poate permite să întârzie pentru că miza e prea mare și această miză este supraviețuirea agriculturii românești”, a mai spus Carmen Avram.

”În acest Plan Național vor trebui să intre investiții în sistemul de irigații fără de care, după cum știți foarte bine, nu se poate face tranziția spre agricultura ecologică și, de asemenea, să fie trecute sume considerabile pentru agricultură digitalizată și de precizie, deoarece vă sunt impuse niște obligații privind reducerea substanțelor chimice pe care le veți mai putea utiliza și acest lucru nu va putea fi realizat fără tehnologii inovative”, a precizat europarlamentara.

Al doilea lucru care va trebui să se întâmple, este elaborarea planului pentru agricultura organică, un document care să cuprindă măsurile pe care le pot accesa fermierii, astfel încât să putem ajunge la acel 25% suprafață cultivată organic în România. Deocamdată nici acest document nu este încă în fază de proiect. ”A treia măsură urgentă este reglementarea sistemului de consultanță agricolă fără de care, dumneavoastră, fermierii, nu veți mai avea acces la finanțare, deci consultanța agricolă a intrat la categoria impuse. E condiție pentru obținerea subvenției. Mai precis, până în 2023 trebuie identificat corpul de experți care să acorde aceste servicii fermierilor. Ministerul Agriculturii trebuie să gândească încă de pe acum cadrul legal pentru autorizarea serviciilor de consultanță agricolă, după care să aleagă experții, iar aceștia să încheie contractele de consiliere cu dumneavoastră, cu fermierii. Pentru toate acestea avem doar un an și jumătate la dispoziție”, a semnalat Carmen Avram.

Al patrulea punct este viziunea pe termen lung, a mai spus europarlamentara, precizând că ”acest aspect este discutat chiar acum de Comisia Europeană care vrea să preîntâmpine posibilele consecințe negative date de greutățile pe care le aduce cu sine noua politică agricolă comună. De exemplu condițiile stricte de mediu și de climă impuse fermierilor pot duce în anumite condiții la un abandon masiv al terenurilor și la o mai mare migrație a tinerilor spre zona urbană. Pentru România, dar nu numai pentru România, acest fenomen ar însemna un pericol la adresa securității alimentare și o lovitură cruntă pentru întregul sector. Prin analize țintite, riguroase și coordonate cu alte instituții, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, trebuie, deci, să creeze încă de pe acum, o strategie pe termen lung, pentru a nu ne trezi în situația depopulărilor masive ale zonelor rurale, adică e nevoie de măsuri pentru atragerea tinerilor către sectorul agricol, pentru acces facil la sistemul de sănătate, pentru dezvoltarea infrastructurii, acces la educație și tot ce ar fi necesar unui trai decent în zonele agricole”.

Toate aceste măsuri, care sunt urgente, trebuie să prevadă și soluții pentru ca România să ajungă în 2030 la țintele de mediu impuse. Comisia și Parlamentul European au creat tot cadrul legislativ necesar pentru această tranziție, important este modul în care reușesc guvernanții să înțeleagă aceste documente și să le transpună cât mai urgent, a mai spus Carmen Avram în cadrul Congresului Fondurilor Europene pentru Fermieri – Ediția I.

”Cât despre dumneavoastră, fermierii, chiar dacă știți deja, veți avea la dispoziție alocări dedicate acestei tranziții, spre agricultura organică, adică sume de bani care vor veni peste subvenția de bază, pentru ca dumneavoastră să prindeți curaj să investiți în această zonă. Potrivit noii politici agricole comune, minimum 35% din banii alocați dezvoltării rurale trebuie investiți în proiecte de mediu și climă. Nu aveți nevoie decât de idei bune, proiecte scrise bine și, pe alocuri, nervi de oțel, pentru a face față cu succes acestor provocări.

Știu că aveți întrebări în legătură cu viitorul, știu că poate aveți și temeri în legătură cu acest viitor, dar trebuie să vă asigur că aveți la Bruxelles prieteni și parteneri pentru ceea ce faceți și pentru ceea ce urmează să faceți, că vă puteți baza pe noi și că nu trebuie să plecați la drum, dacă e posibil, cu aceste temeri, poate că încercând să vedeți oportunitățile pe care le-ar putea aduce aceste noi măsuri pentru dumneavoastră și pentru România, pentru că astfel veți prinde mai mult curaj.

Baftă și sper ca viitorul să confirme încrederea mea în dumneavoastră și în sectorul agricol din România. Mulțumesc!”, a încheiat Carmen Avram intervenția în cadrul evenimentului organizat de Asociația Forța Fermierilor.