Apicultură bioEvenimente agricultură bioFără categorieȘtiri din agricultura bio

Mierea din Iarbă Neagră, produsul-vedetă pe care apicultorul Mihai Grama îl obține în Apuseni

Apicultorul Mihai Grama (foto: mediafax.ro)

Mierea din Iarbă Neagră este produsul cu care apicultorul clujean Mihai Grama a făcut furori la târgul apicol organizat zilele trecute la USAMV Cluj Napoca. Stuparul, care deține un efectiv de 170 de familii de albine, a declarat pentru Mediafax că inedita varietate de miere este produsă în Munții Apuseni și că dacă înainte vindea la export, cum are clienți în România care plătesc 100 de lei pe kilogramul de miere fără pic de chimicale.

Iarba neagră crește la altitudini de peste 1.200 de metri

„Am venit la târgul apicol cu produse montane acreditate, mierea de brad, de zburătoare şi de iarbă neagră sau negruş, aceasta din urmă fiind una premium, mult mai specială decât altele, fiind mai greu de filtrat. Trebuie să fii cu albina în vârful muntelui, în Apuseni, la peste 1.200 de metri altitudine, unde creşte iarba neagră, care este o plantă medicinală recunoscută de pe vremea faraonilor, de mii de ani. Am apărut pe coperţile revistelor apicole din Franţa, Belgia sau Germania, mierea mea fiind considerată mai mult decât bio, în urma analizelor din străinătate. Are proprietăţi curative pentru infecţii urinare, sistemul digestiv, sistemul nervos”, a spus Grama.

Apicultorul clujean a vândut miere în străinătate în ultimii ani, dar acum o comercializează în România, unde a găsit clientelă care apreciată gustul şi calitatea şi care nu se uită la preţ.

„Mierea o vând cu 100 de lei kilogramul şi prefer să o vând în ţară. Am avut clienţi care au venit din Italia, s-au urcat pe avion şi au venit la Cluj pentru mierea de iarbă neagră, deoarece le-a recomandat doctorul ca medicament. Această miere se deosebeşte de celelalte prin culoare, vâscozitate, conţinut, fiind o miere care se gelifică, având un gust amărui care aminteşte de gustul din copilărie”, a explicat apicultorul care a precizat că, deși sunt obținute în mijlocul naturii, produsele sale nu sunt atestate ecologic, ci doar ca produse montane.

Mihai Grama deţine peste 170 de familii de albine în zona comunei Gilău, judeţul Cluj.