Fără categoriePRINCIPALEȘtiri din agricultura bio

Îngrășământ BIO disponibil la stația de compostare de la Onești

Foto: Unu pe Trotus

Anunț important pentru fermierii cu culturi bio! Stația de compostare de la Onești este pregătită să livreze primele cantități de îngrășământ bio, peste 350 de tone de compost de înaltă calitate fiind deja disponibile pentru agricultori, informează Consiliul Județean Bacău.

Compostul este produs de stația de compostare de la Onești, parte a complexului de deșeuri, realizat de către Consiliul Județean Bacău, în calitate de unic co-finanțator, în cadrul proiectului cu finanțare europeană “Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Bacău”.

Folosit ca și îngrășământ natural în agricultură, compostul produs aici are proprietatea de a păstra recolta bio în proporție de 100%.

Stația de compostare, administrată de către operatorul EcoSud este proiectată să proceseze 8.500 tone/an de deșeuri menajere biodegradabile, deșeuri verzi din parcuri și grădini, deșeuri biodegradabile din piete, cantine, restaurante, sau alte tipuri de deșeuri biodegradabile asimilabile celor menajere.

“Cantitatea și calitatea compostului obținut la Stația de compostare Onești demonstrează încă o dată faptul că prin realizarea acestei investiții, Consiliul Județean Bacău contribuie la protejarea mediului înconjurător și la protejarea sănătății populației, procesul de compostare însuși reprezentând o formă naturală de reciclare, în urma căruia se obține un produs de înaltă calitate într-un timp cât mai scurt”, se arată în comunicatul Consiliului Județean Bacău, potrivit unupetrotus.ro. 

Compostul obținut la Stația de compostare Onești are indicatori de calitate foarte buni, analizele realizate de laboratoare acreditate din Germania arătând pH alcalin, bogat în azot, potasiu, calciu, magneziu, cu încărcare zero în ceea ce privește metalele grele. Ceea ce îl face foarte bun pentru utilizarea în agricultură.