Tehnologii bio

Îngrășământ eco din lână de oaie, o idee de milioane. Cum se aplică noul fertilizant la legume!

O afacere inedită în agricultură, peleți de îngrășământ eco din lână de oaie, a fost pusă pe picioare de doi tineri din Sibiu, în premieră în România. Marius Laabs și Lioara Vasilescu au pariat pe agricultura din România, iar la începutul acestui an au înființat Naked Sheep SRL, firma care produce îngrăsământ organic în creierii munților din Transilvania, mai exact în comuna Șura Mică de lângă Sibiu.

Lâna se recoltează de la oi fără a le face vreun rău acestora, fiind crescute cu mare grijă în munții Carpați. Oile sunt hrănite natural, chiar și pe timpul iernii, arată informarea.

facebook.com/Naked-Sheep-România

”Ne mândrim cu faptul că produsul nostru este 100% organic, acesta menținându-se în sol până la 6 luni, unde eliberează în mod constant îngrăsământ pentru plantă. Planta are nevoie de o irigare de capacitate mică, un pelet absorbind apa de până la 4 ori greutatea proprie”, a declarat Marius Laabs, co-fondatorul Naked Sheep.

După perioada de utilizare peletul este biodegradabil. Îngrăsământul eco funcționează ca un substrat fizic în care planta se fixează, aducându-i-se valori nutriționale de azot, fosfor și alte elemente.

Afacerea cu îngrășământ bio din lâna oilor ar fi trebuit să demareze din luna februarie, dar din cauza pandemiei, montarea masinilor de producție nu s-a putut face pentru că inginerii germani care trebuiau să își de-a avizul nu au mai putut călători. Din acest motiv și capacitatea de producție este atât de mică acum.

Afaceri de milioane din lână de oaie

”În momentul de față avem o capacitate de 10 tone pe lună, dar o vom ridica la 25 de tone, iar când se va lucra la două schimburi, capacitatea de producție va crește la 50 de tone pe lună. In primul an de producţie estimăm vânzări de 9 milioane de lei, iar pentru anul viitor țintim o dublare a acestora”, a mai spus Marius Laabs, co-fondator al Naked Sheep.

Cum se utilizează îngrăsământul eco Naked Sheep

Pentru legume se pune 70 până la 150 g pe mp, în funcție de cererea de fertilizare a plantei
• 150 g pe mp pentru legume foarte exigente precum roșiile, castraveții și varza
• 100g pe mp pentru legume obișnuite, cum ar fi morcovii, salata
• 70 g pe mp pentru legume cu un nivel scăzut de azot, precum mazărea, ridichea și fasolea

”Pentru plantele în ghiveci se adaugă aproximativ 10g (două linguri) pentru a se amesteca cu 1 litru de sol, iar pentru copaci de dimensiuni normale: puneți aproximativ 100 g în sol. Produsul nostru este ideal pentru orice tip de cultură, de la cele de seră până la cele de câmp. Se poate folosi cu precădere ca o alternativă pentru perioadele și locurile în care recoltele sunt afectate de seceta pedologică”, a spus, la rândul său, Lioara Vasilescu, co-fondator al Naked Sheep SRL.

Fertilizatorul se vinde în pachete de 450g, 1 kg, 5 kg, 15 kg, 25 kg sau Big Bag de 500 kg.

Un kilogram de peleți se poate cumpăra cu 50 de lei, dar prețul acestuia scade semnificativ odată cu creșterea cantității cumpărate.