Fermieri bioPRINCIPALEȘtiri din agricultura bio

Fermierul Ion Gonța cultivă cereale bio pe 57 de hectare în Republica Moldova

Fermier care cultivă grâu bio în Republica Moldova. Ion Gonţa aplică tehnologia agriculturii ecologice pe o suprafaţă de 57 de hectare cultivate cu cereale. Este al treilea an în care fermierul recoltează cereale bio, după ce în primul an de cultură a avut pierderi, iar în al doilea an a ieșit pe zero.

Ion Gonţa este un fermier din Republica Moldova, din satul Drăguşenii Noi, Hânceşti. El și-a înfiinţat în 2016 o întreprindere agricolă, iar de trei ani aplică metoda creşterii ecologice a culturilor cerealiere pe un teren de 57 ha.

„Demult suntem împotriva chimiei, de când ne-am convins la un seminar că astfel putem avea parte de un mediu sănătos şi curat în care să ne creştem copiii şi să trăim cu toţii. Încercăm deja să folosim tehnologiile agricole ecologice”,a declarat fermierul Ion Gonța pentru un testimonial realizat de Asociația MOVCA din Republica Moldova.

Ion Gonţa spune că în primul an de conversie pe cele 57 ha a ieşit în pierdere, în al doilea – cap în cap, iar în acest an nu ştie, pentru că încă n-au fost anunţate preţurile de achiziţie. A cultivat secară, care a crescut înaltă de la precipitaţiile abundente şi a fost culcată la pământ de o furtună puternică, iar în consecinţă pe alocuri boabele nu s-au copt, iar o parte s-au scuturat la recoltare.

Pierderile şi le mai acoperă din contul subvenţiilor şi al cerealelor cultivate pe alte câteva parcele de pământ mai mici, pe care nu le poate consolida deocamdată şi de aceea nici certifica ecologic. Pe acestea de asemenea nu aplică îngrăşăminte organice sau tratamente cu pesticide contra bolilor, buruienilor şi dăunătorilor.

În afară de cereale, dispune de livadă de prun şi de vie tehnică pe o suprafaţă totală de aproximativ 20 ha. Pe aceste terenuri foloseşte doar îngrăşăminte verzi.

„Când avem posibilitate, folosim îngrăşăminte verzi. Anul acesta, la sfârşitul lunii august, în vie şi livadă voi semăna mazăre, ca să crească, să îngheţe şi să rămână în calitate de îngrăşământ”, explică fermierul moldovean.

O parte din livadă şi din vie este însă bătrână deja şi urmează a fi defrişată, iar în locul ei ar putea fi plantată o anumită suprafaţă de cătină albă. Acum doi ani, fermierul a înfiinţat o plantaţie cu această cultură pe o suprafaţă de 4,5 ha. Şi cu toate că se arată rezervat în a-şi face şi anunţa public planurile de viitor legate de afacerile agricole, Ion Gonţa recunoaşte că şi-ar dori să dispună de un depozit frigorific pentru păstrarea fructelor.

Cât despre cereale, potrivit lui, acestea nu sunt la fel de profitabile ca legumele, bunăoară, însă cultivate pe suprafeţe mari pot asigura şi ele un randament înalt. La fel, pentru cereale există piaţă de desfacere şi totodată acestea nu necesită, ca plantaţiile pomicole şi legumicole, angajarea unui număr mare de lucrători sezonieri, care sunt greu de găsit în ultimii ani.

Ion Gonţa este membru al Asociaţiei MOVCA şi susţine că agricultura ecologică oferă suficiente avantaje, chiar dacă recolta obţinută e mai mică. Or, cheltuielile de producere sunt şi ele mai reduse, iar cererea de pe piaţa de desfacere, în special cea externă, precum şi preţurile sunt mai mari.