Știri din agricultura bioTehnologii bio

Cuprul fixează profitul în agricultura ecologică

Cuprul a apărut în studiile agricole acum sute de ani. În 1761 s-a descoperit că folosirea unei soluții de sulfat de cupru inhibă dezvoltarea ciupercilor de pe semințele care au fost înmuiate în respectiva substanță. De atunci, s-au făcut mii de studii referitoare la cupru, care au arătat calitățile acestuia. La oameni, cuprul este necesar pentru o dietă echilibrată, este esențial pentru creșterea copiilor, rezistența oaselor, transportul fierului, contracția musculară a inimii, metabolismul glucozei și colesterolului și dezvoltarea creierului. În plus, cuprul antimicrobian reduce numărul bacteriilor și distruge microbii patogeni care cauzează diferite infecții.

În agricultură, atât în cea tradițională, cât și în cea ecologică, cuprul este unul dintre cele mai utilizate produse fitosanitare. De ce? Ionul de cupru acționează direct și rapid asupra sporilor fungilor, interferând în procesul de germinație a sporilor. Cuprul combate boli și dăunători, ajută la o mai bună cicatrizare a rănilor în urma accidentelor climatice, ajută la formarea clorofilei, a vitaminelor B și C și duce la creșterea rezistenței plantelor împotriva bolilor. Cuprul aduce bani în plus fermierilor, pentru că utilizarea lui crește randamentul și productivitatea terenurilor.

O problemă importantă a agriculturii este reprezentată de deficiența de cupru. În Europa, sunt peste 18 milioane de hectare de terenuri cultivate de pe care lipsește cuprul bio-disponibil. Astfel, este necesară aplicarea de produse care să le permită fermierilor să alimenteze solul cu cupru. În România, Agro-Est Muntenia are în portofoliul său Fixa Cu, un produs certificat pentru agricultura ecologică și care corectează deficiențele de cupru la toate culturile. Fixa Cu se aplică atât foliar, cât și la nivelul solului.

Fișa produsului este disponibila aici https://agroest.ro/produse/fixa-cu-produs-eco/

Puteți cere informații suplimentarea despre produs sau chiar să îl comandați echipei Agro-Est Muntenia aici http://agroest.ro/echipa/

Cu o compoziție de Cupru 120 g / litru și Sulf 146 g / litru, Fixa Cu le garantează agricultorilor un nivel ridicat al producției. Bolile combătute de aplicarea acestui produs sunt bacterioza, monilioza, mana, arsura bacteriană și rapănul, după utilizarea a două tratamente la un interval de 10-14 zile. Fixa Cu se aplică la toate culturile importante.

Specialiștii Agro-Est Muntenia recomandă o doză de 2 litri pe hectar la cerealele păioase, la desprimăvărare, și de 2-3 litri la pomi fructiferi (primăvara devreme sau toamna, după înflorit sau la căderea frunzelor), viță de vie (primăvara devreme, după înflorit sau toamna, după recoltat) și cartof (de a a patra frunză până la înflorit).

Pentru aplicarea la sol, doza menționată de Agro-Est Muntenia este de 3-5 litri pe hectar.

Sfaturile specialiștilor se referă și la momentul de aplicare a Fixa Cu. Seara sau dimineața devreme sunt momentele iptime, pentru a nu se depăși temperaturi de 25 de grade Celsius. Pentru un efect maxim, rezervorul de pulverizare se umple cu jumătate din cantitatea necesară de apă, apoi se agită, se introduce Fixa Cu, apoi restul de apă. Cantitatea minimă de apă este de 200 de litri pe hectar.

Cuprul este natural, reciclabil, rezistent la coroziune, sustenabil și antimicrobian. Alte avantaje sunt reprezentate de faptul că nu este persistent, bioacumulativ sau toxic pentru mediu.