Fără categorieFermieri bioFinanțare pentru ferme bioPRINCIPALEȘtiri din agricultura bio

CREȘTEM ROMÂNIA BIO: Programul Carrefour pentru fermierii care vor să devină bio și au nevoie de sprijin!

Carrefour România a lansat cea de-a doua ediție a programului Creștem România BIO, cea mai amplă inițiativă de sprijinire a fermierilor români care vor să facă trecerea la agricultura ecologică. Creștem România BIO este o mișcare națională de susținere a agriculturii sustenabile și de încurajare a obiceiurilor sănătoase de consum, având la bază produsele BIO.

„Programul Creștem România Bio a luat naștere din dorința de a oferi oricărui agricultor șansa de a intra în procesul, uneori anevoios, al certificării bio, fiind – totodată – atenți la interesul în creștere al consumatorilor noștri pentru acest segment de produse, dar și la o practică durabilă, cu atenție sporită față de protejarea mediului înconjurător. Rolul de liant pe care Carrefour și l-a asumat în această amplă mișcare de susținere a agriculturii ecologice, conectând autorități, certificatori, fermieri și consumatorul român, este reflectat printr-un număr de 75 de fermieri aflați în diferite stadii de conversie, în cadrul programului. Anul acesta, ne propunem să atragem un număr cel puțin egal de agricultori și să consolidăm ecosistemul deja creat”, a declarat Anca Damour, Executive Board Member Carrefour România.

Fermier: Cei de la Carrefour mi+au dat toate informaţiile şi sprijinul necesar

”Tocmai am încheiat primul an de conversie la BIO și a fost, într-adevar, diferit, prin modul de cultivare și soluțiile folosite. Cei de la Carrefour mi-au oferit toate informațiile și sprijinul necesare în demersurile pentru certificare. Bio este agricultura de viitor, iar lumea deja începe să conștientizeze beneficiile și să caute produse crescute natural și cu grijă pentru natură. Mă bucur să fac acest pas, care nu este unul ușor, dar am încredere că reprezintă o investiție pentru mine, ca fermier”. a declarat Iulian Tunsu, unul dintre agricultorii înscriși în program în 2019.

Cine se poate înscrie în a doua etapă a programului

A doua ediție a programului Creștem România BIO se adresează tuturor agricultorilor care sunt interesați de conversia la BIO, indiferent de locația sau dimensiunea producției lor. De asemenea, se pot înscrie în program atât agricultori care urmează să își certifice pentru prima oară culturile, cât și cei care sunt deja în proces de conversie. Înscrierile se fac online, în perioada 24 februarie-15 mai 2020, pe www.crestemromaniabio.ro sau direct în magazine, în întreaga rețea de hipermarket-uri Carrefour din țară (la Recepție Clienți).

Ce beneficii au fermierii care devin bio cu ajutorul Carrefour

Beneficiile oferite în cea de-a doua ediție a programului pentru viitorii parteneri Carrefour sunt:
 un contract ferm pe perioada de conversie (1-3 ani) și încă 2 ani după momentul în care devin producători BIO. Carrefour va achiziționa întreaga producție pe toată durata contractului;
 preluarea costurilor de certificare pentru toată perioada de conversie, atât în cazul agricultorilor care urmează să își certifice pentru prima oară culturile, cât și în cazul agricultorilor care sunt deja în proces de conversie;
 consiliere pentru procesul de conversie la BIO, în ceea ce privește procedura de elaborare a dosarului, în parteneriat cu organismul de certificare Ecocert;
 promovarea și vânzarea produselor rezultate: începând cu primul an de conversie, ca produse convenționale, iar din al doilea an, sub eticheta „în conversie la BIO”, la un preț superior produselor din agricultura convențională. Carrefour este primul retailer care va introduce o astfel de etichetă, încercând, prin acest demers, să sprijine atât agricultorii în procesul de conversie, cât și să desfășoare acțiuni de informare a consumatorilor cu privire la beneficiile BIO;
 susținere și consiliere pentru dezvoltarea afacerii, oferind inclusiv suport de marketing, promovare, packaging (biodegradabil) pentru produsele ecologice rezultate din aceste parteneriate.

Prima ediție a programului Creștem România Bio, lansată în martie 2019, a avut peste 200 de fermieri înscriși, dintre care 75 au fost eligibili. Începând cu luna iunie a acestui an, produsele acestora vor fi disponibile în Carrefour cu eticheta „În conversie la BIO”, aducând mai aproape de consumator producția locală în curs de certificare BIO.

Ce este programul Creștem România BIO iniţiat de Carrefour

Creștem România BIO este primul program național de conversie la agricultura ecologică, dezvoltat de Carrefour, pentru susținerea fermierilor români care vor să facă trecerea la agricultura ecologică. Programul este implementat alături de organismul de certificare Ecocert România. Carrefour își propune încurajarea potențialului agriculturii BIO în România, fiind un segment economic important, dar și un subiect de sustenabilitate și sănătate publică pentru români. Această inițiativă se înscrie în acțiunile concrete ale retailerului, parte din filosofia globală ACT for FOOD, prin care Carrefour și-a asumat rolul de susținere a consumului de produse proaspete, de proveniență locală, cultivate în condiții prietenoase cu mediul înconjurător.

Perioada înscrierilor în programul Creștem România BIO

Înscrierile se fac în perioada 24 februarie – 15 mai 2020, online, pe www.crestemromaniabio.ro sau direct în magazine, în întreaga rețea de hipermarket-uri Carrefour din țară (la Recepție Clienți).

În program se pot înscrie agricultorii care sunt interesați de conversia la BIO, indiferent de dimensiunile culturilor lor. De asemenea, se pot înscrie și agricultori care se află deja în conversie.

Etapele programului
• ÎNSCRIERE, completând un formular pe crestemromaniabio.ro sau în orice hipermarket Carrefour (la Recepție Clienți), în perioada 24 februarie – 15 mai 2020;
• CONFIRMAREA eligibilității în program, de către specialiștii Carrefour, în urma evaluării formularului. Fermierii înscriși vor fi contactați telefonic și în funcție de caz vor fi vizitați de către echipele Carrefour și Ecocert.
• SEMNAREA CONTRACTULUI DE COLABORARE, cu Carrefour și cu organismul de certificare Ecocert
• ÎNREGISTRAREA ACTIVITĂȚII LA DIRECȚIA AGRICOLĂ JUDEȚEANĂ, în baza contractului cu organismul de certificare
• DEPUNEREA DOCUMENTAȚIEI pentru accesarea subvențiilor APIA (în cazul în care fermierul partener dorește să acceseze subvenții)
• START CONVERSIE, pentru o perioadă între 1-3 ani;
• COMERCIALIZARE în magazinele Carrefour – încă din anul 1 de conversie, vândute ca produse convenționale, urmând ca din anul 2 să fie promovate sub eticheta “În conversie la BIO”
• OBȚINEREA CERTIFICĂRII internaționale și a etichetei BIO.
• COMERCIALIZARE în magazinele Carrefour – timp de doi ani după certificarea producției BIO

Beneficii
 un contract ferm pe perioada de conversie (1-3 ani) și înca 2 ani după momentul în care devin producatori BIO. Carrefour va achiziționa întreaga producție pe durata contractului.
 preluarea costurilor pentru toată perioada de conversie, atât în cazul agricultorilor care urmează să își certifice pentru prima oara culturile, cât și în cazul agricultorilor care sunt deja în proces de conversie
 suport în demersurile pentru conversia la BIO, în parteneriat cu organismul de certificare Ecocert
 promovarea și vânzarea produselor rezultate, începând din primul an de conversie, ca produse convenționale, iar din al doilea an sub eticheta în conversie la BIO
 susținere și consiliere pentru dezvoltarea afacerii, oferind inclusiv suport de marketing, promovare, packaging (biodegradabil) pentru produsele ecologice rezultate din aceste parteneriate.

Mai multe detalii pe www.crestemromaniabio.ro