Știri din agricultura bio

Costel Vînătoru: Dacă un fermier își propune să producă bio, trebuie să cheltuiască foarte mult!

În România, să obții produse bio implică costuri mai mari, susține cercetătorul Costel Vînătoru. Un fermier care își propune să producă mâncare sănătoasă, ar trebui să aibă anumite beneficii, dar iată că la noi în țară se întâmplă exact contrariul întrucât cel care produce bio are nevoie de nenumărate avize, iar acest lucru înseamnă taxe plătite, bani cheltuiți.

”Dacă încerci să produci bio apare un paradox. Dacă un fermier îşi propune să producă mâncare sănătoasă, el trebuie să plătească taxe, să se acrediteze, să cheltuiască foarte mult. Ca să producă chimic, nu are nevoie de atâtea avize”, susține Costel Vînătoru, cercetător în legumicultură și directorul Băncii de Gene din Buzău.

Costel Vînătoru îndeamnă legumicultorii care își propun să producă hrană sănătoasă să opteze pentru semințele românești deoarece față de cele din import sunt și mai ieftine și nu au nevoie nici de tratamente.

”Pe lângă faptul că sunt foarte scumpe, pot crea şi mari probleme, e adevărat. Putem aduce o sămânţă care nu este bine adaptată la condiţiile climatice ale ţării noastre. Atunci avem o producţie slabă şi de calitate proastă. Sau, mai grav, odată cu sămânţa, putem aduce şi un dăunător sau o boală periculoasă pe care o inoculăm în sol şi ne căptuşim cu ea. Drept urmare, trebuie să folosim substanţe costisitoare, care afectează planta, mediul, poate şi omul. Aşa s-au adus în România boli noi, dăunători care nu mai fuseseră niciodată aici”, a declarat Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene din Buzău.