CombCut, cositoarea care ”piaptănă” cultura de buruieni
CombCut este o cositoare ce poate fi utilizată cu succes atât în agricultura convențională, cât și în cea ecologică. Particularitatea utilajului este că reușește să ”pieptene” culturile de buruienile problemă, eliminând plantele nedorite fără a afecta cultura agricolă.
Cositoarea automată selectivă pentru buruieni a fost prezentată în premieră la Târgul AgriCultura de la Brăila, în acest an. Echipamentul a atras imediat atenția vizitatorilor. CombCut poate fi folosit în primele stadii de creștere, dar și în stadii mai înaintate, atât la culturi de cereale, cât și la culturi de sfeclă, de spanac, precum și la pajiști.
CombCut a fost inventat de către suedezul Jonas Carlsson și este produs în prezent în Suedia de către compania LyckeGard. În România, utilajul este distribuit în prezent de către Dimitra Utilaje Agricole, societate înființată în acest an la Brăila, care a intrat pe piața de utilaje agricole din România direct cu această cositoare.
Crina-Monica Stănică-Negrescu, inginer agronom și reprezentant al Dimitra Utilaje Agricole, a explicat pentru publicația noastră cum funcționează acest utilaj agricol.
“Cel care a gîndit acest utilaj și deține patentul pentru tehnologie, Jonas Carlsson, mergea prin lanul de cereale cu mâinile deschise și a observat cum treceau plantele de cultură și buruienile printre degetele lui. Și-a dat seama că există o diferență morfologică între plantele culturii și buruieni. Buruienile erau mai dure, mai rigide și mai groase. Așa i-a venit ideea să creeze această cositoare selectivă care poate să intre în cultura în creștere, în primele stadii de creștere ale cerealelor, precum și în pajiști, și să taie numai buruienile, fără să vătămeze plantele. Atât la cereale cât și la pajiști poate fi folosit cu tehnologia patentată, care intră ca un pieptene în cultura în creștere și taie selectiv buruienile, fără să afecteze în vreun fel plantele culturii. Când cerealele sunt în stadii mai înaintate de creștere se intră deasupra culturii și la alte culturi cum ar fi spanacul, sfecla se poate intra deasupra tot deasupra culturii. Jonas Carlsson face agricultură ecologică în Suedia, dar acest utilaj poate fi folosit și în agricultura convențională, mai ales pentru buruienile care sunt rezistente la erbicide”, a declarat Crina-Monica Stănică-Negrescu.
Sistemul utilizat de cositoarea CombCut are o eficacitate demonstrată științific, arată importatorii echipamentului. Avantajul eliminării buruienilor conduce la o productivitate cu 40% mai mare, iar utilajul poate substitui folosirea unor erbicide puternice. Ușor de utilizat, ComCut reușește și să prevină dospersia semințelor, asigurând culturi mai curate pe respectiva suprafață. De subliniat că utilajul patentat în Suedia taie atât buruienile dintre rânduri, cât și pe cele din rândurile plantelor de cultură.
Prețul cositoarei CombCut, între 20.000 și 25.000 de euro
Prețul unui utilaj CombCut pornește de la circa 20.000 de euro, în varianta cu roți fixe și la o dimensiune a header-ului de 6 metri și ajunge la 25.000 de euro în varianta cu roți pivotante și cu o lungime a header-ului de 9 metri.
“Un astfel de utilaj cu roți pivotante costă 21.700 de euro, iar cel cu roți fixe este ceva mai ieftin, în jur de 20.000 de euro. Utilajul expus astăzi aici are 6 metri și 950 de kilograme. Există și la dimensiunea de 9 metri, tot așa cu roți fixe sau cu roți pivotante, care are în jur de 1200 de kilograme. Acela este puțin mai scump, ajunge și la 25.000 de euro”, a spus Crina-Monica Stănică-Negrescu, reprezentant al Dimitra Utilaje Agricole.
CombCut, abia intrat pe piața de utilaje agricole din România, se bucură de succes în ferme ecologice din afară. Cele mai mari vânzări, după Suedia, au fost raportate în Canada, Australia, Marea Britanie, Franța, Germania, Danemarca, Finlanda, Olanda, Lituania, Belgia, Ucraina.
Mai multe informații despre utilajul CombCut găsiți pe site-ul https://dimitra-utilaje-agricole-srl.business.site/