Cercetător român: ”Tendința în agricultura ecologică este ca producțiile să crească”
Agricultura ecologică trebuie să treacă de o barieră care-i sperie pe mulți. Decalajul dintre nivelul producțiilor din agricultura convențională și din cea organică există încă, iar acest lucru îi face reticenți pe unii fermieri români. Din acest motiv, marile companii de inputuri cheltuiesc sume mari pentru dezvoltarea de produse care să reducă la minimum diferențele de producție.
Cercetarea este esențială în agricultură. Rodul acesteia se vede, după ani și ani de muncă, în producțiile de la recoltat. “În agricultura convențională, producțiile sunt mai mari, dar ce e foarte important este că tendința în agricultura ecologică este ca aceste producții să crească. Eu spun că deocamdată sunt mai mici, pentru că cercetarea vine din urmă și, pe măsură ce o sa avem și noi soiuri adaptate cerințelor tehnologiei agro-ecologice, vom avea tehnologii din ce în ce mai perfecționate, în special inputuri corespunzătoare cerințelor plantelor, n-o să mai existe aceste diferențe”, a declarat Ion Toncea, Șeful Centrului de cercetare, inovare și transfer tehnologic de la Institutul Fundulea.
Chiar dacă producțiile din agricultura convențională sunt mai mari, profitul venit în urma agriculturii ecologice este comparabil. Motivele sunt reprezentate de scăderea cheltuielilor cu produsele de protecție aplicate și cu utilajele din fermă folosite pentru toate lucrările agricole.
În România, un jucător important pe piața ecologică este Agro-Est Muntenia, care are și dezvoltă în continuare un portofoliu de produse cu care fermierii să lucreze în cel mai sănătos mod posibil terenurile. Culturile pe care se aplică aceste produse sunt variate, de la grâu, orz, porumb și floarea soarelui pânp la pomi fructiferi, rapiță, soia și lucernă. Detalii despre oferta pentru agricultura ecologică puteți obține de la echipa Agro-Est Muntenia: http://agroest.ro/echipa/