Știri din agricultura bioTehnologii bio

Nouă ani de cercetare pentru Amylis

Nouă ani de zile. Nouă ani de zile a durat drumul de la primii pași până la lansarea Amylis, unul din produsele Agro-Est Muntenia destinate agriculturii ecologice. De ce atât de mult? Pentru că este nevoie de timp și de precizie pentru a pune pe piață un produs care să-i ajute pe fermieri.

„Nouă ani am cercetat solul și capacitățile naturale ale produsului de a izola, caracteriza și selecționa bacteriile care ne interesează”, a declarat șefa echipei de cercetători care a dezvoltat Amylis.

Această echipă este formată din specialiști care au cele mai bune condiții. Sunt trei laboratoare specializate în Chimie Minerală, Chimie Organo-minerală și Biotehnologia solului, situate în Franța. În plus, de aproape 50 de ani se colaborează strâns cu cele mai bune universități și organisme de cercetare din Hexagon pentru a pune pe roate proiectele care să ducă la inovarea unor produse revoluționare. Fiecare produs este și testat. Fie că este aplicat pe spații închise (Phytotron) ori microparcele, fie că se utilizează pe câmpuri mari, produsul își arată rezultatele.

Urmează faza de aprobare pentru produse și abia apoi este promovat și trimis către fermieri. Așa s-a întâmplat și în cazul Amylis, care este o combinație perfectă de două bacterii care fixează azotul în sol. Este o tehnologie inovativă, pentru că bacteriile, deși au proprietăți similare, acționează în mod diferit, pentru un efect cât mai puternic asupra culturii. Astfel, o bacterie captează azotul din nitrații de sol, iar cealaltă azotul din aer.

Prin aceste proprietăți, beneficiile aduse culturii sunt duble. Aplicarea Amylis activează solul, fixează azotul, solubilizează fosforul, stimulează producerea fitohormonilor, dezvoltă sistemul radicular, reduce levigarea azotului în sol. În plus, procesul de germinație este îmbunătățit, răsărirea este accentuată, iar asimilarea microelementelor, precum fosfor, fier, bor și magneziu, este optimizată.

Specialiștii Agro-Est Muntenia au recomandări pentru fermieri în cazul folosirii Amylis. Acest produs se poate aplica pe resturile vegetale din câmp, însă doar dimineața sau seara. La o zi după aplicarea Amylis trebuie arat, discuit sau semănat. O calitate a acestui produs este că se poate folosi împreună cu fungicide, insecticide și fertilizanți foliari. În acest caz, Amylis trebuie aplicat la final. Doza recomandată este de 0,5 litri pe hectar într-un volum de apă de 200 de litri pe hectar.