Agricultura ecologică – pe agenda Parlamentului European în aceste zile
Parlamentul European are pe agenda discuțiilor din această săptămână teme legate de agricultura ecologică, practicile concurențiale și bunăstarea animalelor, după cum a anunțat europarlamentarul român, Daniel Buda.
Într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, oficialul european a anunțat că va participa la toate aceste dezbateri, iar în Comisia AGRI un prim loc pe lista subiectelor dezbătute îl va avea agricultura ecologică și planul de acțiune al Uniunii Europene în în ceea ce privește acest sector.
”Săptămâna aceasta, sunt prezent la Parlamentul European de la Bruxelles, unde voi participa la ședința plenară a Parlamentului, dar și la reuniunile Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI), Comisiei de anchetă privind transportul animalelor (ANIT) și la ședințele de lucru ale Grupului PPE. De asemenea, voi participa la dezbaterea ”Politici Europene pentru Noua Economie”, organizată de România Durabilă și EM360.
În cadrul Comisiei AGRI, vor avea loc dezbateri cu privire la următoarele subiecte:
- Schimb de opinii privind ”Planul de acțiune al UE privind agricultura ecologică”
- Prezentarea de către un reprezentant al Comisiei (DG AGRI) a raportului Comisiei privind stadiul punerii în aplicare a ”Directivei privind practicile comerciale neloiale în cadrul lanțului alimentar
- Schimb de opinii cu un reprezentant al Comisiei (DG AGRI) privind prezentarea generală a piețelor agricole din UE
- Reforma PAC: Acte delegate și acte de punere în aplicare
- Prezentare susținută de un reprezentant al Comisiei (DG AGRI) cu privire la situația actuală a actelor delegate și a actelor de punere în aplicare adoptate în temeiul Regulamentului (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice”, a menționat Daniel Buda.
Europarlamentarul român a ținut să precizeze că în cadrul comisiei ANIT va avea loc o întâlnire a raportorilor din umbră în două dosare de importanță majoră referitoare la protecția animalelor.
”În cadrul Comisiei ANIT, va avea loc o reuniune cu raportorii din umbră pe marginea a două dosare, al căror raportor sunt. Astfel, este vorba de ”Examinarea presupuselor încălcări a dreptului Uniunii și a administrării defectuoase în aplicarea dreptului Uniunii în ceea ce privește protecția animalelor în timpul transportului în interiorul și în afara Uniunii” și de ”Proiectul de recomandare în urma examinării cu privire la protecția animalelor în timpul transportului în interiorul și în afara Uniunii”, a mai menționat europarlamentarul român.
Tot legat de protecția animalelor și bunăstarea lor, Daniel Buda a mai spus că va avea loc și un schimb de opinii cu Autoritatea Europeană pentru Sănătate Publică și o audiere cu diferiți experți.
În context, a dat asigurări că va informa publicul despre toate ședințele și dezbaterile la care va lua parte.
”De asemenea, va avea loc un schimb de opinii cu Autoritatea Europeană pentru Sănătate Publică și o audiere cu diferiți experți privind recomandările pentru asigurarea bunăstării animalelor în timpul transportului.
În cadrul miniplenarei, vor avea loc schimburi de opinii pe următoarele subiecte:
- Concluziile reuniunii Consiliului European din 21-22 octombrie 2021
- Întărirea democrației și a libertății și pluralismului mass-mediei în UE
- Spațiul european al educației: o abordare globală comună
- Un plan de acțiune privind proprietatea intelectuală care să sprijine redresarea și reziliența UE
- Rezultatele Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie (TTC)
- Amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate
Vă voi reda discuţiile şi dezbaterile care vor avea loc în cadrul şedinţelor la care voi participa însă până atunci, dacă aveţi întrebări sau nelămuriri, vă stau la dispoziţie pentru a vă răspunde”, a punctat europarlamentarul român, Daniel Buda.