Afacerea lui Fănel Bogos cu 1.000 ha și 2.000 de angajați. ”Suntem în perioada de conversie la ouă și pui bio”
Tot mai mulți jucători din sectorul agroalimentar românesc pariază pe nișa produselor tradiționale și ecologice! Fănel Bogos, de meserie medic veterinar, dar în același timp și administratorul companiei Vanbet cu o cifră anuală de afaceri de peste 50 de milioane de euro, din care 7,5% reprezintă doar producția de alimente bio, recunoaște că se bucură de deschiderea primei piețe de produse tradiționale românești, ieftine, în sectorul 2 al Capitalei.
„Sunt bucuros că s-a deschis prima piață de produse tradiționale în România. Sperăm ca proiectele de acest gen să continue, pentru că orice om de bună credință vrea să-și cumpere un lucru sănătos, românesc, care să ajute agricultura noastră. Din moși-strămoși, noi cu agricultura ne-am ocupat, iar acum, (…) se produce o promovare de produse, se detaliază rețetele tradiționale; acesta este un început”, ne-a precizat Bogos vineri, 25 septembrie 2020, la inaugurarea Sărbătorii Radelor din Piața Românilor.
Într-o declarație făcută pentru Agrointeligența BIO, Bogos a spus că românii sunt pregătiți și au disponibilitatea de a băga mâna mai adânc în buzunar pentru produsele ecologice, chiar dacă diferența de preț între un produs bio și unul industrial este de plus 50%.
Pariul cu animalele: pasiunea pentru capre și oi
În contextul discuției privind șeptelul întreprinderii sale, Fănel Bogos a precizat că deține în prezent 3.000 de capre și un număr semnificativ de bivolițe, dar și aproximativ 500 de capete ovine.
„Am început ca o pasiune cu caprele. Le-am înmulțit și am transformat activitatea pe care o desfășurau înainte producătorii noștri, am ridicat-o la standardele de calitate ale cerințelor Uniunii Europene”, a punctat Bogos.
Dacă în cazul primelor două specii de animale, Bogos a spus că va intra pe zona de conversie către bio pentru că, acestea, „oricum sunt crescute în mediu natural”, pe zona de ovine, medicul veterinar dezvoltă alte direcții. Vorbim aici de consolidarea producției primare. El chiar și a și glumit despre pasiunea sa pentru oi.
„Meseria mea de bază este boier fără «b». Avem Karakul, avem și Țurcană. Acum am adus rase de carne Suffolk și rase de lapte, pentru că avem și o fabrică de lapte, avem și o fabrică de preparate. Am trecut de la producția primară la procesare, dar nu se fac amestecuri de fluxuri. Unde producem, producem bio, unde producem industrial, producem industrial”, a afirmat afaceristul.
Fermierii autohtoni pot produce ouă bio pentru două Românii
Întrebat fiind dacă producătorii de ouă bio de la noi din țară pot face față cerințelor pieței europene, Fănel Bogos a răspuns fără să stea prea mult pe gânduri: „Putem produce ouă ecologice să satisfacem cerința la nivelul a două țări ca România”, a menționat Fănel Bogos.
Conform spuselor sale, compania pe care o administrează produce un milion de ouă pe zi, respectiv 2,5 milioane de pui pe serie, din care 20% sunt pui cu creștere lentă, în spații deschise. Tot în ceea ce privește producția de ouă și pui, Bogos a precizat că, în prezent, întreprinderea sa se află în perioada de conversie către zona bio.
Din punctul lui Bogos de vedere, certificarea bio nu este una „greoaie”, dimpotrivă, este una „ușoară”. În schimb, mai afirmă acesta, sunt niște „pași care trebuie făcuți clar”, pentru a evita eventualele fraude.
„Astfel, beneficiarul rodului muncii noastre este sigur că mănâncă, într-adevăr, un produs bio. Procedurile de lucru sunt puțin mai complicate, dar asta nu înseamnă că sunt greoaie, iar intensitatea lor ne absolvă consumatorii de eventuale fraude, pentru că se pot întâmpla și aici fraude”, a continuat afaceristul.
1.000 de hectare de teren cultivate, niciun bob de porumb de pe dealuri. 100% pierderi
Chiar dacă nu se plânge, Bogos recunoaște că seceta i-a afectat zona de afaceri pe cultură mare. De pe cele 1.000 de hectare de teren cultivate, producțiile recoltate au fost infime. Salvarea a venit tot de la achizițiile de materie-primă pentru furajare din celelalte județe.
El recunoaște meritele sistemelor de irigații, însă ploaia rămâne pentru el principala sursă de alimentare cu apă pentru agricultură. „Seceta ne-a afectat chiar foarte grav. Zona Moldovei, zona de est a țării a fost afectată. În schimb, avem noroc că după munți producția este bună. O să ne coste transportul în plus, dar nu cred că va fi problemă. Avem surse de apă, am avut și terenuri irigate, dar sunt puține, adică producția nu se bazează neapărat pe irigat. Niciodată nu va putea înlocui irigatul ploaia de la Dumnezeu. Pierderile nu le prea poți estima. De obicei se măsoară profitul. Estimările pierderilor din agricultură sunt 100%; nu luăm un bob de porumb de pe deal. Grâu am avut cam o tonă la hectar. În schimb, cărăm furaj din Suceava, din Ardeal, de unde a plouat”, a conchis Fănel Bogos.
Cei de la Vanbet au 2.000 de angajați pe statul de plată, iar cifra de afaceri a anului trecut a depășit suma de 50 de milioane de euro. Compania deține un sistem de abatorizare de 8.000 de pui pe oră, dar și o fabrică de lapte de 40-50 de tone de lapte pe zi.
Prima piață din București dedicată exclusiv produselor românești pentru pensionari și studenți funcționează pe strada Cremenița nr. 15, din cartierul Colentina. În noua piață amenajată în cartierul Colentina se acordă o atenție specială și produselor ecologice. Acolo, producătorii bio cu certificat dețin spații amenajate unde își pot comercializa marfa.