Mihai Moraru, Agro-Est Muntenia: În agricultura eco a rămas problema combaterii buruienilor. Pentru fertilizare, boli și dăunători există soluții foarte bune!
Problema combaterii buruienilor este încă o mare piedică în obținerea producțiilor bio cu randamente foarte bune la hectar. Dacă pentru celelalte provocări – boli, dăunători, carențe ale solului sau ale plantei, pe piață există deja produse cu acțiuni foarte bune, pe parte ade erbicidare însă există lipsă de soluții, apreciază Mihai Moraru, fondatorul Agro-Est Muntenia. La rândul său fermier, antreprenorul buzoian a creat un portofoliu complet de produse pentru agricultorii care produc bio, astfel că știe foarte bine problemele cu care se confruntă (încă) această nișă românească.
Mihai Moraru, fondatorul Agro-Est Muntenia, a explicat într-o emisiune găzduită de Agrointeligența – AGROINTEL.RO că a investit în a oferi soluții fermierilor pe partea de agricultură ecologică întrucât consideră că acesta este viitorul. Chiar dacă la acest moment țara noastră deține o suprafață de doar 3% utilizată în agricultura ecologică, comparativ cu 10%, cât este media europeană, fondatorul AGRO-EST Muntenia susține că și în România partea produselor ecologice a progresat foarte mult și că până în 2030, inclusiv marile companii producătoare de pesticide vor avea în portofoliu multe produse pentru agricultura organică.
”Astăzi, tehnologia, știința și inovația pe partea produselor ecologice au progresat foarte mult. Dacă ne uităm ce aveam în piață ca soluții, ca variante acum cinci ani de zile, ne putem da seama cât de mult am evoluat în acești cinci ani și cu siguranță până în 2030, inclusiv marile companii producătoare de pesticide vor avea în portofoliu multe produse pentru agricultura organică (…). Media europeană pentru suprafața utilizată în agricultura ecologică este de 10%. A crescut foarte mult din 2012, între 2012 și 2016 suprafața destinată agriculturii organice a crescut cu peste 45% la nivel european, iar acest trend s-a menținut până în ziua de astăzi. Țările campioane sunt Franța, Italia, Spania și Germania, cele patru având peste 60% din suprafața ecologică la nivel european. România, din păcate este aproape de 3% față de media europeană de 10% și aici trebuie să ne gândim cum vom îndeplini acel obiectiv al Uniunii Europene de 50% până în 2030 (…) De ce am adus produsele? Pentru că acesta este viitorul”, a declarat Mihai Moraru.
Acesta a vorbit însă și de lipsurile din țara noastră pe partea de agricultură ecologică: ”Nu avem o strategie națională pentru agricultura ecologică, din păcate. Avem foarte mulți fermieri interesați, noi, cel puțin de când am început acest program, de la începutul anului, suntem asaltați de foarte mulți fermieri, am făcut și un tel verde în acest sens, avem și un departament special creat pentru a răspunde acestor fermieri pentru că mulți fie au deja pentru anul doi sau trei terenurile în agricultură ecologică fie vor să facă acest pas, dar nu știu care sunt riscurile, nu știu care sunt produsele, nu știu care sunt tehnologiile recomandate”.
Nutriția plantelor în format ecologic, combaterea dăunătorilor și a bolilor – există soluții astăzi foarte bune pentru asta, spune Moraru. ”Singurul domeniul încă neacoperit este cel de combatere a buruienilor”, explică fondatorul companiei de inputuri agricole.
Interesul pentru sectorul ecologic va fi în creștere și va stimulat în continuare de prețurile mai bune pentru producție, dar și de subvenții de stimulare. ”Fermierul are un preț de vânzare mai mare a producției, are o subvenție mai mare, are posibilitatea și este obligat să facă acea conversie a terenului și primește un sprijin suplimentar până va reuși să se certifice în agricultura organică. Mai este un avantaj foarte mare: fermierul poate să își controleze foarte bine prețul de vânzare. În acest an, în condițiile în care avem peste un milion de hectare de grâu calamitat, mult în procent de 100%, săptămâna trecută a ieșit un raport din care reieșea, foarte clar, producția mondială de grâu este peste așteptări și peste cea de anul trecut. Fermierul nu trebuie să renunțe la a pune grâu sau porumb, ci trebuie să ăși facă o diversificare a business-ului pe două planuri: o diversificare a planului de culturi (mai ales în cazul fermierului mare, cu experiență și capacitate de investiție), dar și o diversificare în a renunța să facem doar producție și să facem și lucruri minimale de colectare, de etichetare, de procesare a producției agricole”, a mai declarat Moraru.
Chiar dacă ajunge să stabilească verigile tehnologice, fermierul bio din România are probleme pe care colegii săi din vest nu le au. Una – și cea mai importantă, este cea a sursei de apă care, la noi în țară, este poluată în multe zone. ”Dacă sunt fermieri în agricultură ecologică, adică vor să facă acest tip de agricultură, însă sursa de apă pe care o folosesc este poluată, cum pot ei să producă ecologic?”, se întreabă, retoric, Moraru.
Portofoliul de produse Agro-Est Muntenia dedicate fermierilor ecologici este disponibil pe www.agroest.ro, iar numărul la care agricultorii pot obține informații despre tehnologiile bio este 0338 130 300