Top 3 cele mai căutate culturi agricole bio
Cele mai profitabile culturi bio sunt acele culturi pe care fermierul reușește să le valorifice rapid, care au atât căutare, cât și preț bun, iar tehnologia de cultură nu pune mari probleme!
Agricultura ecologică este unul dintre domeniile în care fermierii de la noi au de învățat de la cei străini. Tehnologiile aplicate îi pot ajuta pe cei care lucrează pământul românesc să facă profit, dacă își aleg culturile potrivite. Astfel, grâul și floarea-soarelui reprezintă culturile care aduc cele mai mari satisfacții. Motivul? Grâul este folosit pentru panificație, iar din floarea-soarelui se extrage uleiul atât de folosit pe scară largă. Sunt, astfel, două culturi care asigură atât vânzarea pe piața internă, cât și exporturi importante.
Sunt și alte culturi unde aplicare tehnologiilor ecologice asigură un randament demn de luat în seamă și asupra cărora fermierii români ar putea să se îndrepte. Una este soia, pentru care cererea pe piața externă este uriașă. În plus, soia nu este atât de pretențioasă, precum alte culturi. Pe lângă soia, inul este o plantă foarte apreciată în ultimii ani și care ar putea umple conturile fermierilor din România.
“În agricultura ecologică, cele mai căutate produse sunt, în ordine, grâul, plantele tehnice, în special floarea-soarelui, inul, plantele leguminoase. În plus, fără plante leguminoase nu poți face o rotație corectă. Nu ai sursa, nu ai planta care să-ți asigure sursa de azot atmosferic, care e cea mai ieftină”, a comentat Ion Toncea, șeful Centrului de Cercetare, Inovare și Transfer tehnologic de la Institutul Fundulea.
Agro-Est Muntenia este compania care s-a orientat deja către produse potrivite pentru fermierii care au sau au de gând să aibă culturi eco. Ecklomar, pe bază de extract de alge marine, și Beet, cu un procent ridicat de materie organică din sfeclă de zahăr, sunt două din produsele pe care agricultorii de la noi le pot folosi pentru a obține producții ridicate în culturile ecologice.