Apicultură bioFără categorie

Mierea bio, singurul produs apicol cu vânzare sigură

Apicultorii bio sunt cei mai câștigați în această perioadă. Dacă mierea polifloră nu are căutare, cea de salcâm nu s-a făcut în 2019, vânzările en-gros sunt asigurate pe sectorul bio, acolo unde orice miere se bucură de aprecierea cumpărătorilor externi.

Oamenii sunt dezamăgiți, au zeci de tone de miere acasă. Este o soluție să facem produse de calitate: facem produse de calitate și atunci ele vor fi apreciate dincolo. Dacă adăugăm și produsul bio, este un plus valoare. De exemplu, acum nu am vândut decât niște salcâm și niște tei bio. Atât, restul polifloră nu am vândut niciun gram”, a declarat în cadrul emisiunii Satul Hunedoarean inginerul Iosif Korb, președintele filialei din județul Hunedoara a Asociaţiei Naţională a Crescătorilor de Albine.

Conform apicultorului hunedoarean, stupinele întâmpină greutăți în valorificarea produselor apicole. ”Nu se vinde mierea, mai ales cea polifloră. Asta de salcâm se vinde că nu s-a făcut anul trecut și așa mia departe…Dar poliflora nu se caută. Cauza principală este foarte clară: s-a băgat în comunitatea europeană miere din afara UE la prețuri foarte mici. Dacă din Ucraina se aduce la 6 lei, din China nici nu vreau să spun la ce preț se duce, apoi din țările sud-americane care fac niște producții grozave, zeci de mii de tone pe o țară, Brazilia – 70-80 de mii de tone pe țară, noi facem maxim 20 de mii de tone în România. Astea sunt cauzele. Ce este de făcut? Iar aici lucrurile sunt simple: dacă statul vrea să își protejeze producătorul intern, nu poate decât să pune taxe, impozite pe produsele agricole care vin din afara comunității europene. Asta se practică în țările nordice, până la 50% se merge”, a mai spus crescătorul de albine.

Ing. Iosif Korb consideră că ar trebui să se meargă pe o impozitare drastică mai ales pentru mierea adusă din China: ”Dacă aducem din China, punem 50% impozit. Nu am nimic cu China, dar producătorul intern nu trebuie terminat. Oamenii sunt dezamăgiți, au zeci de tone de miere acasă și mai este o soluție să facem produse de calitate: facem produse de calitate și atunci ele vor fi apreciate dincolo. Dacă adăugăm și produsul bio, este un plus valoare. De exemplu acum nu am vândut decât niște salcâm și niște tei bio. Atât, restul polifloră nu am vândut niciun gram”.

La ora actuală, poliflora merge la niște prețuri foarte-foarte mici, mai anunță apicultorul. ”Am încercat să dau un preț mai mare un pic, dar nu mai poți că stai cu ea pe stoc, te uiți la ea. Omul ce ți-a dat-o îți cere bani. Chiar și minimisul de 20 de lei/familia de albine îl ajută mult pe un apicultor să își ia medicamente, să își ia biostimulatori și poate că îl și încurajează un pic. Este foarte puțin și odată la nu știu câți ani – în 2016 mi se pare că am mai primit 4 lei pe familie. (…) Cred că ar trebui stimulat cel care produce. Cel care produce faptic: ai făcut atâtea tone, să găsim o soluție să își dau 10 bani la kilogram sau 20 de bani cum era înainte, la kilogram. E mare lucru. Stimulezi pe cel care face treabă, nu pe cel care doar povestește”, a mai spus ing. Korb.