Fermieri bioPRINCIPALE

Legume cultivate responsabil prin Creștem România BIO

“Dacă-ţi place ceea ce faci, nu vei munci nicio zi din viaţa ta”, este motto-ul care i-a ghidat pe Alice Spiridon şi pe soţul ei, un tânăr cuplu de fermieri care au şi-au propus să revoluţioneze legumicultura.

Ferma lor se află în anul doi de conversie la bio, în programul Creștem România BIO, un program inițiat de Carrefour pentru susținerea agricultorilor români care vor să treacă la agricultura BIO și din dorința de a asigura consumatorilor acces la alimente sănătoase, obținute responsabil.

Vor cultiva rădăcinoase bio, mai exact morcovi, după ce, anul trecut, au plantat pe aceeași suprafață ceapă. Ferma lor se întinde pe 1 ha de solarii și 5 ha în câmp deschis pe care produc prin agricultură convenţională, iar acum şi pe 0,30 ha în conversie la agricultura ecologică. Dar cei doi fermieri nu pot uita că au început cu o investiție de 50.000 de euro și cu mult entuziasm.

Trecerea la agricultura bio, o oportunitate

“Credem că startul îl dau liderii exploataţiei prin convingerile personale şi prin munca pe care o desfăşoară. Chiar şi în culturile convenţionale pe care le realizăm, noi avem grijă faţă de mediul înconjurător folosind combatere biologică și implementând metode de lucru foarte prietenoase cu natura. Spre agricultura ecologică nu a fost decât un pas, acela de a lăsa o suprafaţă de teren să intre în conversie pentru a reuşi sa producem ecologic”, povesteşte Alice.

Alice şi soţul ei colaborează cu Carrefour România din anul 2019 pe partea de agricultură convenţională. Când au aflat însă de programul Creştem România Bio, s-au înscris fără să stea pe gânduri.

“Era oportunitatea pe care o aşteptam pentru a ne împlini visul, acela de a face agricultură bio”, spune Alice.

Astfel, de anul acesta, produsele în conversie la agricultura ecologică de la ferma lor se vor regăsi pe rafturile Carrefour. Printre beneficiile participanţilor la programul Creștem România BIO se numără contractele ferme cu hipermarketul pe perioada de conversie (1-3 ani) și timp de încă 2 ani după momentul în care devin producători bio, precum și garanția că își vor putea vinde recolta la prețuri corecte în rețeaua magazinelor Carrefour. Programul Creștem România BIO a ajuns la cea de-a treia ediție, continuând promisiunea făcută de Carrefour a de susține fermierii locali pe drumul nou către agricultura viitorului, oferindu-le sprijin și consiliere în procesul de conversie și în plus, siguranța unei piețe de desfacere.

Să produci hrană esențială pentru oameni este o satisfacție

Alice Spiridon crede că “cel mai greu lucru legat de agricultură este cea ce noi nu putem controla în totalitate, şi anume,vremea. În același timp, unul din cele mai satisfăcătoare lucruri este că producem hrana esenţială tuturor oamenilor.”

Dacă te numeri printre fermierii care cred că bio înseamnă agricultura viitorului, Carrefour va fi alături de tine cu un contract de preluare a producției, cu acoperirea costurilor de certificare și consiliere permanentă.

Da, bio se crește mai greu. Dar creștem împreună. Înscrie-te pe https://crestemromaniabio.ro/ până pe 30 aprilie. Formularul, precum și criteriile de eligibilitate pentru ediția 2021, sunt disponibile pe pagina https://crestemromaniabio.ro/aplica-acum.
Hai, e rândul tău!