Fără categoriePRINCIPALE

Holde Agri Invest face agricultură bio pe 2.800 de hectare în Teleorman. Compania a atras 5 milioane de euro de la investitori privați

Holde Agri Invest SA, o companie românească care operează terenuri agricole, anunță că a închis cu succes prima rundă de finanțare și a atras 5 milioane de euro, atât de la investitori români renumiți cât și de la investitori instituționali. Banii strânși în timpul tranzacției vor fi folosiți pentru extinderea suprafeței agricole operate de societate, achiziționarea de utilaje agricole și dezvoltarea echipei. La acest moment, întreaga suprafață deținută de Holde Agri Invest este certificată ecologic și este localizată în județul Teleorman.

Printre investitorii care au participat la prima rundă de finanțare a Holde Agri Invest SA se numără oameni de afaceri români de renume, printre care: Leo Leca, Dan Manolescu, Daniela Nemoianu, Cristian Pop, Angelica Rapotan, Cristian Scafa, fonduri locale de investiții, Vertical Seven Group și Certinvest și companii precum Safe Adventure controlată de familia Badiu.

Cum a pornit Holde Agri Invest SA

Ideea pentru proiectul Holde a fost concepută în 2016, de către patru antreprenori români, Liviu Zăgan, Robert Maxim, Matei Georgescu și Alexandru Covrig. În 2017, fondatorii s-au asociat cu echipa de la Certinvest și împreună au creat un model de business inovator și motivant, înființând în 2018 Holde Agri Invest SA. La scurt timp, Holde a atras prima investiție externă de la Vertical Seven Group fondat de antreprenorii Iulian Cîrciumaru si Andrei Crețu. După închiderea seriei A, Holde Agri Invest SA are 25 acționari. Vertical Seven Group rămâne cel mai mare acționar al Holde, cu o participație de 25%, în timp ce acționarii rămași au participații între 9% și 0,1% în afacere. Modelul de afaceri prevede ca niciun acționar să nu dețină o participație majoritară în cadrul companiei.

Cum este organizat managementul Holde Agri Invest SA

Holde oferă o structură de organizare nouă pe piața agricolă din România, unde fermele individuale sunt reunite în cadrul unei societăți de tip holding, Holde Agri Invest SA, al cărei administrator unic este compania de management Holde Agri Management SRL. Compania de management este guvernată de către un Consiliu de Administrație, format din Robert Maxim, în calitate de Președinte, Alexandru Covrig, Cosmin Mizof, Eugen Voicu și Liviu Zăgan în calitate de Membri. Activitatea de zi cu zi este desfășurată de echipa executivă, formată din profesioniști locali și internaționali, organizată ca un Shared Service Centre pentru toate fermele administrate.

Holde Agri Invest: Agricultură ecologică pe 2.800 de hectare

În prezent, Holde Agri Invest operează terenuri agricole ce însumează o suprafață totală de 2.800 de hectare, în județul Teleorman, cultivate în principal în regim ecologic. Exploatația reprezintă Ferma Roșiorii și este prima achiziție Holde, finalizată în iulie 2018. Ferma este situată în județul Teleorman, în apropiere de orașul Rosiorii de Vede, la 120 km de București, 70 km de portul Zimnicea la Dunăre și 90 km de portul Corabia (tot la Dunăre). Din suprafața totală a fermei, 440 hectare sunt deținute și 2.360 hectare sunt arendate. Conform contractului de achiziție în 2020 vor fi adăugate 200 de hectare de teren suplimentar, astfel încât suprafața lucrată va ajunge la 3.000 de hectare.

Există 5 companii afiliate, toate deținute 100% de Holde Agri Invest SA, care constituie ferma Roșiorii, fiecare cu propria certificare ecologică de la ECOCERT. Ferma este cultivată în sistem ecologic începand cu anul 2010, este în cadrul celui de-al doilea angajament de 5 ani. Holde Agri Operational SRL, deținută 100% de Holde Agri Invest, deține toate utilajele agricole și oferă servicii agricole celor 5 companii afiliate. De asemenea, această companie va achiziționa și administra toate materialele și inputurile agricole, cum ar fi semințele, îngrășămintele, tratamentele etc., prin sistemul său specializat de achiziție și va furniza servicii agricole, de la arat până la recoltare.

„Misiunea noastră este să creăm o fermă de ultimă generație finanțată local, care să funcționeze la o scară ce garantează o exploatare optimă a terenurilor și a bunurilor, asigurând în același timp reduceri semnificative de costuri și acces la ultimele inovații. Considerăm că sectorul agricol românesc are un potențial imens. Suntem încrezători că prin tehnologie, organizare adecvată și oameni motivați, putem adăuga cu adevărat valoare, transformând peisajul rural local și generând, totodată, profituri atractive pentru investitori”, a declarat Liviu Zăgan, CEO Holde Agri Invest SA.

Conducerea caută în mod activ oportunități în sudul și sud-estul României, pentru a extinde suprafața agricolă operată. Regiunea respectivă a României a fost aleasă datorită calității ridicate a solului, a suprafeței mari de teren arabil, precum și a proximității față de București, și de porturile Dunării și ale Mării Negre.

Ținta: 8.000 de hectare în portofoliul Holde Agri Invest

Până la sfârșitul anului 2020, Holde Agri Invest își propune să-și tripleze suprafața din portofoliu, ajungând la cel puțin 8.000 de hectare în teren agricol. Compania se așteaptă ca extinderea să coste 10 milioane de euro, capital care a fost deja parțial atras în prima etapă de finanțare. Compania se pregătește în prezent pentru a doua rundă de finanțare, care va fi urmată de listarea acțiunilor Holde pe piața AeRO a Bursei de Valori București.

„Scopul nostru este să transferăm principiile de business pe care le testăm și rafinăm de atâția ani, în agricultură. Astfel, am reunit în cadrul Holde o echipă de profesioniști cu experiență ce au trasat o strategie inovatoare care propune investitorilor locali o oportunitate unică de a-și diversifica portofoliul. Sprijinul pe care Holde l-a primit de la investitorii și oamenii de afaceri români renumiți demonstrează că agricultura poate fi o destinație profitabilă, iar modelul de afaceri pe care l-am creat are toate ingredientele potrivite pentru succes”, a spus Eugen Voicu, Membru al Consiliului de Administrație Holde Agri Invest SA și Acționar Fondator Certinvest.

Obiectivul Holde este de a deveni în următorii 10 ani unul dintre cei mai mari jucători de pe piața agricolă locală, cu minimum 20.000 hectare operate. Pentru a-și atinge obiectivul, Holde își propune să investească peste 50 de milioane de euro în dezvoltarea unei afaceri agricole moderne, în care eficiența și excelența operațională sunt principalul motor din spatele rezultatelor. Pentru a realiza acest lucru, compania își propune să utilizeze activ piața locală de capital, apelând la mecanisme de finanțare atât de tip equity cât și debt.