PRINCIPALETehnologii bio

Viitorul agriculturii sună ecologic!

Agricultura ecologică, pe val! Conform ultimelor statistici date publicității, la nivelul Uniunii Europene sunt 12,5 milioane de hectare pe care se practică acest timp de agricultură, adică 7% din totalul suprafețelor cultivate. Este o creștere cu 25% față de raportările din 2012. Austria este în top. Pe 23,4% din terenuri se face agricultură ecologică. Estonia și Suedia sunt și ele pe podium. La nivel mondial, Australia domină clasamentul mondial, cu 35,6 milioane de hectare, și este urmată de Argentina (3,4 milioane) și China (3 milioane).

Pentru ca un fermier să primească o certificare pentru agricultura eco, el trebuie să respecte legislația în vigoare, atât națională, cât și comunitară. Toate normele și regulamentele au precizări clare despre inspecție, certificare, procesare, etichetare, comerț și import. Controalele și certificările efectuate de organismele de inspecție și certificare, aprobate de Ministerul Agriculturii, duc la obținerea certificatului de produs ecologic, astfel încât producătorul poate trece acest lucru pe eticheta de produs.

Ministerul Agriculturii a raportat pentru 2018 un număr de 9.008 operatori în industria agriculturii biologice și o suprafață totală de 326.259 hectare cultivate. Totalul este cu 13% mai mare decât cel din 2012 și cu 70.000 de hectare mai mare decât în 2017. Au crescut suprafețele cultivate cu cereale, leguminoase uscate, plante recoltate verzi, livezi, viță de vie și culturi industrial. În schimb, au scăzut suprafețele cu legume proaspete și căpșuni. Operatorii din țara noastră primesc o subvenție pentru a face agricultură biologică. Sumele la hectar sunt importante (le puteți consulta AICI), iar 90% din această sumă venind din bugetul European. Ca o comparație, fiecare fermier din Luxemburg care activează în acest sector primește 1.441 de euro pe hectar, în timp ce englezii sunt ajutați cu doar 49 de euro pe hectar.

Regulile sunt clare. În etapa de producție, fermierii care vor să obțină produse bio nu trebuie să folosească fertilizanți și pesticide sintetice, organisme modificate genetic sau derivate, stimulatori de creștere, hormoni și antibiotic. În etapa de procesare sunt interziși aditivii alimentari și substanțele complementare sau chimice de sinteză. Astfel, mediul înconjurător va fi protejat, iar terenurile cultivate își vor menține fertilitatea, atât de necesară pentru producții bogate.

Fermierii români beneficiază de sprijinul companiilor care vând produse de protecție a plantelor, pentru a-și crește randamentul culturilor. Unul dintre jucătorii de pe piața din țara noastră este Agro-Est Muntenia, firmă cu capital integral românesc. Din portofoliul Agro-Est Muntenia face parte Ecklomar, un fertilizant foliar cu un conținut de 92% de extract de alge marine, cu rol de stimulare a plantelor în diferite faze de vegetație. Un alt produs pe care Agro-Est Muntenia îl oferă fermierilor care s-au axat pe culturile bio este Beet, un extract natural care conține elemente extrase doar din sfecla de zahăr. Portofoliul este completat de Glaucus, cu o concentrație mărită de cupru, necesar pentru procesele cu impact asupra fotosintezei și metabolismului.