PRINCIPALETehnologii bio

Ion Toncea, INCDA Fundulea: Sistemele de agricultură ecologică rezolvă problemele de fertilitate a solului

Agricultura ecologică prinde tot mai mult teren, și la propriu și la figurat. Nevoia de a avea produse certificate ecologic, dar și necesitatea de a păstra mediul înconjurător cât se poate de curat au dus la dezvoltarea acestui domeniu. România face pași înainte în ceea ce privește agricultura ecologică. Suprafața acoperită de culturi eco, în țara noastră, crește încet, dar sigur. În acest moment, datele arată că există 302.000 de hectare pe care lucrează producători ecologici.

Conceptul de agricultură ecologică a apărut în România în anul 2000. Pe atunci, suprafața cultivată ecologic era de doar 17.800 de hectare. Astfel, în 19 ani, totalul s-a multiplicat de 17 ori. “Prin sistemele de agricultură ecologică rezolvăm problemele legate de fertilitatea solului, prin faptul că în tehnologiile agro-ecologice aplicarea îngrășămintelor organice este element de bază. De asemenea, cultivarea plantelor leguminoase fixatoare de azot este elementul obligatoriu”, a declarat Ion Toncea, șeful Centrului de Cercetare, Inovare și Transfer tehnologic de la Institutul Fundulea.

Fermierii care doresc să primească o certificare pentru agricultura ecologică au de parcurs mai multe etape, iar conversia este de minim doi ani. Toate principiile și normele producției ecologice se găsesc în legislația națională, dar și în cea comunitară. Fermele ecologice vor fi inspectate de către organisme specializate, ca parte a procesului de certificare. Dacă toate controalele vor decurge conform, fermierul va primi certificatul de produs ecologic și va putea eticheta produsele cu mențiunea “ecologic”.

Fermierii care mizează pe agricultura biologică în România au acum un mare ajutor. Agro-Est Muntenia este compania care a observat dezvoltarea acestui sector în țara noastră. Portofoliul Agro-Est Muntenia conține produse special create pentru agricultura biologică. Ecklomar, pe bază de extract de alge marine, și Beet, cu un procent ridicat de materie organică din sfeclă de zahăr, sunt două din produsele pe care agricultorii de la noi le pot folosi pentru a obține producții ridicate în culturile ecologice.