Fără categoriePRINCIPALETehnologii bio

5 fertilizanți foliari ce pot fi folosiți în agricultura bio

Ultimele 4 luni au fost plini de incertitudini pentru românii care au ales să practice agricultura ecologică. Iarna nu a adus zăpada pe care o doreau, iar începutul primăverii este teribil de secetos. Plantele resimt efectele condițiilor de stres termic și hidric. O soluție pentru depășirea perioadei grele este utilizarea fertilizanților foliari.

Agro-Est Muntenia (www.agroest.ro) are un portofoliu bogat de fertilizanți foliari pentru culturile ecologice, astfel încât fermierii pot alege produsele potrivite, în funcțiile de condițiile specifice de pe terenurile pe care le lucrează. Pe scurt, fertilizanții foliari asigură necesarul de elemente nutritive, pentru ca planta să reușească să se dezvolte.

Una din cele mai importante materii prime pentru fertilizanții foliari din portofoliul Agro-Est Muntenia o reprezintă algele. Din Ecklonia Maxima s-a făcut extractul care stă la baza produsului Ecklomar. Aplicarea acestuia oferă plantelor toate elementele necesare pentru ca fermierul să aibă apoi parte de producții importante cantitativ, dar și calitativ. Tot algele sunt la baza altor două produse.

ECKLOMAR: Doze recomandate

  • 2-3 LITRI / HA LA TOATE CULTURILE, APLICAREA FĂCÂNDU-SE DIMINEAȚA DEVREME SAU SEARA, PENTRU A EVITA TEMPERATURILE MAI MARI DE 25 DE GRADE

Alcygol B2M și Alcygol Z2M au fost create dintr-un extract de alge brune din Bretania, Ascophyllum Nodosum. Ce au în comun cele două produse? Magneziul, sulful și manganul. Specific pentru Alcygol B2M este borul, în timp ce Alcygol Z2M conține zinc. Ambele stimulează dezvoltarea rapidă a plantelor, cresc calitatea nutrițională a recoltelor și favorizează un sistem radicular solid.

ALCYGOL B2M: Doze recomandate

  • CEREALE PĂIOASE – 2 LITRI / HA – primăvara devreme sau în faza de burduf;
  • RAPIȚĂ – 2,5 LITRI / HA – la începutul alungirii tulpinii;
  • VIȚĂ DE VIE – 3 LITRI / HA – înainte și după înflorire;
  • POMI FRUCTIFERI – 3 LITRI / HA – înainte, după înflorire și la formarea fructelor;
  • LEGUME – 3-4 LITRI / HA – după transplantare/răsărire și după formarea fructelor.

Borul este un element important pentru orice cultură ecologică. Prezența acestuia asigură creșterea normală a plantelor și îmbunătățește indicii de calitate, precum conținutul în ulei sau în zahăr. Agro-Est Muntenia are doi fertilizanți foliari pe bază de bor. Primul, Rombi Boro, conține 15% bor. Al doilea, Ecobor, are o concentrație de 11% bor. Ambii elimină deficiențele de bor din plantă, care se manifestă prin moartea vârfurilor de creștere, apariția crăpăturilor sau brunificarea țesuturilor la rădăcini și tulpini.

ECOBOR: Doze recomandate

  • RĂDĂCINOASE, POMI FRUCTIFERI, FASOLE, MAZĂRE, VARZĂ, SALATĂ, CĂPȘUNI: 2,5 LITRI / HA;
  • RAPIȚĂ, FLOAREA-SOARELUI, SFECLĂ DE ZAHĂR: 3 LITRI / HA.

Rezistența pereților celulari se face și prin aportul de calciu. Agro-Est Muntenia deține un fertilizant foliar pe bază de calciu, și anume Lithovit B. În compoziție acestui produs se mai găsesc magneziu, mangan, bor, siliciu și fier. Acest amestec bine dozat crește nivelul fotosintezei, duce la o creștere accelerată a plantelor, la randamente mai bune ale culturilor și oferă o toleranță mai bună la îngheț și secetă.

LITHOVIT B: Doze recomandate

  • FASOLE, MAZĂRE, VARZĂ, SALATĂ: 1 KG / HA –  înaintea perioadei de înflorit;
  • SOIA, POMI FRUCTIFERI, VIȚĂ DE VIE: 1 KG / HA – înaintea perioadei de înflorit;
  • RAPIȚĂ: 1-1,5 KG / HA – înaintea perioadei de înflorit;
  • FLOAREA-SOARELUI: 1-1,5 KG / HA – în faza de formare a calatidiului.

Sfecla de zahăr este materia primă pentru Beet, un fertilizant care stimulează în același timp dezvoltarea foliajului și a sistemului radicular. Beet are nu mai puțin de 52% materie organică naturală și 31.2% extract humic, la care se adaugă potasiu, fosfor, azot și aminoacizi liberi. În acest mod, aplicarea Beet ajută plantele să-și revină repede după perioadele de stres, prin îmbunătățirea construcției unei plante bine dezvoltate.

BEET: Doze recomandare

  • PRIN FERTIRIGARE: 15-20 LITRI / HA – maximum două aplicări;
  • FOLIAR: 1.5-2 LITRI / HA LA LEGUME (2-3 APLICĂRI LA INTERVAL DE 15 ZILE) ȘI 2,5 LITRI / HA LA POMI FRUCTIFERI;
  • LA SOL: 40-80 LITRI / HA.

Pe site-ul www.agroest.ro puteți găsi informații despre întreg portofoliul de produse destinate agriculturii ecologice. În plus, descoperiți și datele de contact ale reprezentanților zonali ai Agro-Est Muntenia, care vă pot oferi repede răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.