Fermieri bioȘtiri din agricultura bio

Ferma de lapte bio. Povestea de succes a unui bistrițean cu 18 vaci care a mers pe modelul elvețian

Ferma de lapte bio este una dintre afacerile spre care se pot îndrepta crescătorii de animale care nu dețin efective mari de animale și nici cuprafețe extinse. Avantajul business-ului ecologic în zootehnie îl reprezintă un preț cu circa 50% mai mare pentru litrul de lapte, însă dezavantajele sunt numeroase și, cu siguranță, unul dintre motivele pentru care astfel de ferme sunt încă rare în România.

În comuna Șieu, județul Bistrița-Năsăud, fermierul Ioan Timar este unul dintre cei care s-au încumetat să facă pasul de la agricultura tradițională la cea bio. La cei 50 de ani ai săi, crescătorul de animale poate spune că a învins birocrația ce ține de certificarea exploatației sale. Deține un efectiv 18 vaci cu lapte, aproximativ 15 hectare de pășune și 30 de hectare în arendă și un tanc de răcire a laptelui, ferma sa fiind una dintre cele care au atins ”imposibilul”.

Ioan Timar a început să facă agricultură la fel ca orice alt fermier, iar o experiență peste hotare i-a schimbat total viziunea. El a vorbit jurnaliștilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, despre drumul său prin meandrele unei afaceri, care s-a dovedit a fi, în cele din urmă, un succes.

Sunt crescător de animale, de vaci, am și câteva oițe, dar acelea sunt mai puține. În momentul de față am 18 vaci, Red Hostein și Bălțată cu Negru, iar tot ce produc este ecologic. Am avut un exemplu foarte bun de realizare a producției. Am fost în Elveția într-un schimb de experiență. Acolo am fost la mai mulți fermieri și unde am mers eu era totul bio și erau prețuri mai bune, adică mai mari la produsele bio. Dacă vindeau ceva era plătit mai bine. Acum asta se întâmplă acest lucru și la noi în țară: de când produc ecologic a crescut prețul la lapte. Eu nu prelucrez laptele, doar îl distribui la fostul Napolact, în momentul de față Friesland, în județul Mureș. Prețul diferă în funcție de grăsimea laptelui livrat, de cantitate, de proteine…”, a mărturisit Ioan Timar.

Să produci lapte ecologic în România nu este ușor, dar nici foarte greu, a menționat fermierul. Ioan Timar deține în jur de 15 hectare de pășune și lucrează în arendă alte 30 de hectare, însă contează calitatea pășunilor. Iarba trebuie să fie, de asemenea, de bună calitate. Laptele este controlat frecvent, iar conversia terenurilor este și ea de durată, însă un moment prielnic pentru alte investiții necesare, explică fermierul: ”Se face analiza laptelui, de două-trei ori pe lună, uneori și de patru ori. Procedeul este următorul: vine un inginer de la fabrică, ia probe și le trimite la un laborator din Cluj. Pe telefon îmi vine rezultatul analizelor. Totul este controlat. Depinde de alimentație – ea dă calitatea. Eu primesc în jur de 1,95 de lei pe litru. Am și un tanc de răcire, acela l-am achiziționat eu la mâna a doua, m-am decis să îl cumpăr în timpul în care eram în conversie. În momentul de față am numai 6 vaci care produc lapte, restul sunt gestante. Am avut de dimineață 180-190 de litri pe două zile, de la 6 vaci. Vacile sunt bune de lapte, cu aproximație cel mai mult dau 22-25 de litri la prima lactație, după fătare. Le hrănesc cu lucerna pe care o produc eu, făină de mălai, grâu, exact numai ce cultiv eu, din producția proprie. Am terenuri certificate bio, 2-3 hectare și am mai cumpărat acum, dar alea sunt în conversie. Pășunea este un teren introdus la AgroMediu, nu se folosește azot, nimic, este o pășune particulară, un composesorat din care fac si eu parte, am 5 hectare.”

Trecerea de la agricultura convențională la cea bio i-a luat fermierului 3 ani, însă asta nu l-a deznădăjduit. Spune că este producător de 2 ani, însă vacile crescute de Ioan Timar au suportat bine trecerea, iar acum sunt în control oficial.

”La mine conversia a durat 3 ani, dar nu am întâmpinat probleme majore. Doar controalele, dar acolo eram pregatit cu tot ce-mi trebuia – în general trebuie să ai documentațiile, terenul curat. Nu am întâmpinat probleme, însă am avut o ușoară neîncredere, că altfel cred ca aș fi putut fi mai de mult fermier bio. Mulți spuneau că e greu, e dificil, neîncrederea cred că a fost cea care m-a determinat să nu fac primii pași mai repede”, ne-a mai spus crscătorul bistrițean.

Certificarea exploatației lui Ioan Timar a fost făcută cu Ecocert. ”Conversia am încheiat-o în 2018, sunt producător de vreo 2 ani. Vacile de exemplu sunt acum în control oficial, e reproducție. Și acolo trebuie plătite niște facturi, dar sumele nu sunt așa mari, în funcție de efectivul de animale, de terenul pe care le ai. Vacile s-au adaptat foarte bine la schimbarea aceasta. La început am ținut Holstein cu Negru pe urmă cu Red Holstein, de 4-5 ani sunt în control oficial și vacile sunt bune, nu am ajuns încă la performanța cu mame de taur, dar urmează”, a mai spus Ioan Timar.

Fermierul Ioan Timar ar fi interesat  de utilizarea de  îngrășăminte și erbicide ecologice, pe care cu greu le găsește la noi în țară, însă a folosit până acum modelul elvețian de rotire a culturilor și chiar a funcționat. Deși pare că traseul către procucția bio a fost unul fără prea multe piedici, fermierul a menționat că încă nu a accesat fonduri europene, nu pentru că nu ar fi interesat, ci pur și simplu a considerat că birocrația este prea mare.

”N-am accesat fonduri europene. Sincer, nici nu am încercat. Am nevoie de bani, dar așa a fost, sunt prea multe demersuri de facut, prea multe acte, birocrația m-a descurajat. Eu aș vrea să accesez acum niște fonduri că am doi copii, unul care face 20 de ani și aș vrea să-l trec pe el, poate va beneficia de fondurile de instalare din programul ”Tânărul Fermier”, să vedem dacă reușesc. Am 14-15 hectare de teren, este un teren personal și mai lucrez în arendă, cam în jur de 30 de hectare. M-ar interesa acum să mă documentez, să cumpăr erbicide eco și îngrășăminte. Experiența din Elveția m-a ajutat mult, că roteau culturile și producția trebuie făcută prin rotație, și am aplicat și eu modelul elvețian și chiar a funcționat în România. Suntem în jur de 5 producători bio în comuna Șieu. Mai fac schimb de idei și experiență și cu ei”, a declarat Ioan Timar, fermier care produce ecologic, din județul Bistrița-Năsăud, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

Experiența fermierului bio din Șieu este una dintre cele mai reușite, iar povestea merge mai departe pentru Ioan Timar. Dacă ar fi să ofere un sfat fermierilor care doresc să producă ecologic, acesta ar fi: să aibă mai mare încredere în propriile forțe pentru că și în România se poate face agricultură bio!e