PRINCIPALEȘtiri din agricultura bio

Eurodeputatul Daniel Buda cere mecanisme concrete pentru sprijinirea fermierilor bio

Schimb de opinii în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European în ceea ce privește planul de acțiune privind dezvoltarea producției ecologice.

Eurodeputatul român, Daniel Buda, a transmis astăzi un mesaj, pe contul său de Facebook, în care arată că pentru a produce ecologic fermierii europeni au nevoie de mecanisme concrete puse la dispoziție de Comisia Europeană, astfel încât să poată avea piață de desfacere care să compenseze eventualele pierderi cauzate de o producție mai mică cu costuri mai mari.

”Stimularea producției bio trebuie să țină cont de asigurarea durabilității fermierilor, dar și de oferirea unor alimente de calitate și la prețuri rezonabile pentru consumatori! În această dimineață, în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, al cărei vicepreședinte sunt, am avut un schimb de opinii privind ”Planul de acțiune al UE privind agricultura ecologică”. Comisia Europeană a prezentat un Plan de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice, scopul general fiind de a stimula producţia şi consumul de produse ecologice și de a atinge un procent de 25% terenuri agricole utilizate pentru agricultura ecologică până în 2030. În intervenția pe care am avut-o, am atras atenția asupra nevoii de a a pune la dispoziție, de la nivelul Comisiei Europene, a unor mecanisme concrete pentru fermierii care aleg să producă bio, astfel încât să aibă piață de desfacere și să se compenseze o posibilă pierdere pe fondul unei producții mai limitate, cu costuri mai ridicate. În acest sens, devin importante investițiile în cercetare pentru a crește randamentul și a îmbunătăți produsele utilizate în agricultura bio”, a menționat europarlamentarul român pe pagina sa de Facebook.

Daniel Buda a redat intervenția pe care a avut-o și a arătat că prin stimularea consumului de produse bio este stimulată creșterea calității vieții.

”Felicit raportoarea pentru munca depusă. Acest raport trebuie dezbătut mai departe în plenul Parlamentului deoarece trebuie să găsim cele mai bune mecanisme pentru a ne atinge obiectivele privind promovarea consumului de produse bio. Trebuie să înțelegem că stimulând consumul de produse bio, se stimulează creșterea calității vieții. Sunt totuși câteva aspecte de care trebuie să ținem cont, în primul rând, în ceea ce privește sprijinirea fermierilor de a produce bio. Să fim atenți la situațiile în care un fermier care produce bio, 20 de tone de mere spre exemplu, și nu reușește să le vândă pe piață la un preț care să îi acopere costurile de producție. Ce facem în această situație? Comisia Europeană are în vedere instituirea unor mecanisme prin care să compenseze pierderea pentru fermieri? Sau să cumpere acele produse în cadrul unui program și ele să fie direcționate către Programul de fructe și legume din școli de la nivelul fiecărui stat membru, spre exemplu? Stimați colegi, fermierul produce, dar el trebuie să vândă să poată să supraviețuiască. Sigur, noi, consumatorii îi stimulăm și evident, vom promova un consum de fructe ecologice. Ce facem în ipoteza în care totuși acele produse nu se vând?”, a arătat oficialul european.

Europarlamentarul român, Daniel Buda, a mai menționat că o problemă o reprezintă produsele care vin din țări terțe. În cazul acestora trebuie verificat dacă ele respectă standardele de calitate ale UE. De asemenea a menționat că un rol important în producerea de hrană bio îl are cercetarea.

”Pe de altă parte, este foarte important să vedem ce putem face cu acele produse care vin din țările terțe. Trebuie să ne asigurăm că toate produsele bio care vin din țările terțe sunt într-adevăr bio și respectă toate standardele de calitate pe care le avem în UE. Nu este mai puțin important faptul că atunci când produci bio, produci mai puțin pentru că nu mai folosești îngrășăminte convenționale, iar aici intervine cercetarea, astfel încât să identificăm îngrășăminte care nu sunt chimice, dar care să susțină produsele în așa fel încât fermierii să poată fi sustenabili. Noi trebuie să discutăm atât de interesul consumatorului care trebuie să aibă acces la alimente de calitate și la prețuri rezonabile, dar și de nevoia durabilității fermierilor în acest proces. Vă mulțumesc!”, a susținut Daniel Buda.

La rândul său, reprezentantul Comisiei Europene a formulat răspunsuri la problemele ridicate de oficialul român și a dat asigurări în ceea ce privește o mai bună informare a ceea ce înseamnă produsele bio.

”Comisia a făcut eforturi pentru a stimula consumul de produse bio în instituții publice, în cantine. Cercetarea este un domeniu important pentru a crește randamentul și a îmbunătăți produsele utilizate în agricultura bio. Este vorba și de transparență. Comisia va crea observatoare bio pentru a se asigura că toată lumea știe ce înseamnă bio, iar consumatorii să aibă toate instrumentele la îndemână. Riscul e limitat în ce privește ca produsele noastre să intre în concurență cu produsele din statele terțe”, se mai arată în mesajul lansat de europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de socializare.